LAKTAŠI, 07. jula – U srednjim školama u Srpskoj u toku je drugi upisni rok. I pored stipendija Vlade Srpske od 100 maraka i velike potražnje za radnom snagom, svršeni osnovci uglavno nisu zainteresovani za deficitarna zanimanja. Najviše slobodnih mjesta ostalo je u poljoprivrednim, ugostiteljskim, građevinskim i politehničkim školama.
Upis u srednje škole - Foto: RTRS

Upis u srednje školeFoto: RTRS

Bravari zavarivači, tehničari CNC tehnologije, obrađivači metala rezanjem, kuvari, konobari, modelari obuće, pekari – to su zanimanja koja nedostaju tržištu, ali uprkos promociji i stipendiranju, đacima i dalje nisu prvi izbor. Tako se u Doboju, od planiranih 12 učenika za zanimanje poslastičar prijavilo osam učenika, a za pekare tek četiri.

– Ukoliko se ne pojavi dovoljan broj učenika mi ćemo ponuditi učenicima mjesto u nekim drugim zanimanjima, da li da pokušamo, pošto je veći broj se javio poslastičara, preporučiti, ponuditi pekarima potencijalnim da pređu i da formiramo kompletno odjeljenje poslastičara – rekao je Predrag Pašić, direktor Ugostiteljske i trgovinske škole u Doboju.

U banjalučkoj Politehničkoj školi stipendiraju se kožarstvo i obrada tekstila. Ipak, od dva predviđena odjeljenja sa 48 učenika, tek deset je upisalo ova zanimanja.

– Mi imamo izuzetnu saradnju sa privrednicima iz ovog sektora i zaposlenje neće biti problem, učenicima se pruža mogućnost nastavka školovanja na fakultetu, ovim putem pozivam učenike koji se nisu opredjelili da mjesta u školi ima i da će to biti dobar izbor – naglasila je Sanela Praštalo, direktorka Politehničke škole u Banjaluci.

U Građevinskoj školi u Banjaluci ove godine ponudili su dva nova usmjerenja – monter suve gradnje – moler i fasader. Mjesecima su dijelili pozitivna iskustva onih koji se bave ovim poslom.

– Potražnja je velika za majstorima, pogotovo za ovim završnim radovima, za ovim poslovima, fasadama, gletovanjem, krečenjem. Zanat je u svakom slučaju prava stvar – priča fasader Nenad Јovičić.

Ovaj put, kaže Ljuban Bajić, prošli su bolje nego ranijih godina.

– Ipak su roditelji i učenici dobro izabrali šta je perspektivno, mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja. Dobijaju i stipendije Vlade i grada, plaćena praksa kod poslodavca to je prednost, a učenici sa dobrim rezultatima mogu da nastave i dalje školovanje – naglašava Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole  u Banjaluci.

Na području Semberije najviše slobodnih mjesta ostalo je u srednjoj školi u Јanji – 50. U gradskim školama još nisu popunjeni određeni smjerovi u Poljoprivredno – medicinskoj školi i Gimnaziji. Tehnička i Ekonomska škola upis učenika za narednu školsku godinu završile su već u prvom roku.

– U Јanji ima mjesta u smjeru građevinski tehničar, kuvar, konobar. Sva ta zanimanja su poterbna tržištu rada. I ona su označena kao zanimanja koja će biti značajna za razvoj Bijeljine. U Gimnaziji ima mjesta u prirodno matematičkom smjeru – rekao je Duško Đurić, predsjednik Aktiva srednjih škola regije Bijeljina.

Da bi učenike podstakla da biraju zanimanja koja su potrebna tržištu, Vlada Srpske za deficitarna zanimanja obezbjedila je stipendije u iznosu od 100 maraka te besplatan prevoz za učenike kojima je potreban.

– Možemo da kažemo da je stipendija jedan stimulans kao i prevoz za učenike. S obzirom da lokalna zajednica izdvaja sredstva. Dakle, ovo je sigurno jedan od stimulansa za učenike – naglasila je Јasmina Boloban, v.d. pomoćnika minisra za srednje obrazovanje i vaspitanje.

Po prvi put, u nekim ranije nepopularnim usmjerenjima, ove godine traži se mjesto više. Grad Doboj stipendira zanimanja vozača motornih vozila i rukovaoca građevinskih, pretovarnih mašina i kranova u Saobraćajnoj i elektro školi, te instalatere i obrađivače metala rezanjem u Tehničkoj školi.

– Mi nemamo prostora što se tiče proširenja odjeljenja pa ćemo u avgustu tražiti saglasnost ministarstva da se barem proširi na tri, četiri učenika po svakom odjeljenju kako bi sva djeca bila upisana – istakao je Budimir Knežević, direktor Tehničke škole u Doboju.

Svi učenici koji se još nisu opredjelili imaće priliku da to urade u drugom julskom upisnom roku koji traje od 12 do 16. jula.

RTRS