BANJALUKA, GRADIŠKA – Visoke cijene sirove kafe na svjetskom tržištu odrazile su se i na potrošače u Srpskoj, koji, osim većih cijena kafe u trgovinama, mogu to da očekuju i u ugostiteljskim objektima.

To je novi udar na džepove građana u Republici Srpskoj za nekoliko mjeseci, jer je cijena kafe, kako kažu naši sagovornici, već skočila u oktobru prošle godine deset odsto te je dodatni rast zabilježen i u prethodim danima za još deset odsto.

Dalibor Šajić, predsjednik Udruženje poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva Republike Srpske, kazao je za “Nezavisne novine” da se sada cijena kafe u ugostiteljskim objektima kreće od 1,5 do dvije KM, ali da se očekuje da će doći do skoka cijena kafe u kafićima.

“Budući da je cijena kafe stalno u porastu, ali i zbog rasta cijene radne snage, koja sada ima mnogo bolje plate nego prije pandemije, pa do energije koja je mnogo poskupjela, očekujemo da će cijena kafe u nekim lokalima da dostigne i 2,5 KM”, kazao je Šajić.

Momčilo Banjac, direktor pržionice kafe “Minea” iz Gradiške, kazao je da je većina proizvođača već podigla cijenu kafe, i to, kako kaže, dva puta od jeseni za skoro 20 odsto.

“Neki proizvođači podigli su cijenu kafe, neki nisu, možda sada tu dođe do miješanja kvaliteta domaće kafe, zato što neke vrste nisu mnogo poskupjele koliko je poskupjela kafa minas, pa je samim tim moguće da dio proizvođača obezvrijedi kvalitet da bi zadržao niske cijene”, kazao je Banjac.

Nezavisne