LAKTAŠI, 06. maja – Neka mi slobodno kažu sto moram učiniti da sve bude legalno. Trebam li im izgraditi hotel s pet zvjezdica, ugraditi centralno grijanje? Na sve sam spreman, rekao je Željko Orešković zvan Macola

medo

Dođi Mrki, dođi meni! Pogledaj šta sam ti donio, ovo voliš. Dođi i ti Brundo, tepao je Željko Orešković zvan Macola svojim medvjedima pružajući im po dvije narandže i jabuku kroz vrata nastambe koju im je sam sagradio.

Dva simpatična brata od po 300 kilograma, poslušno su se dogegala do njega i na moje čuđenje, umjesto da u dahu sliste slatko voće, oni su šapama stali guliti koru, svaki na svojoj narandži. Tek kad su ih do kraja ogulili, polako su počeli grickati.

e2ee1586e33df57de36b

foto: Željko Hladika/24sata

– Da, da, oni to fino, dostojanstveno rade, nisu nimalo proždrljivi – zadovoljno će Macola. Nema šanse, kaže, da se razdvoji od svojih mezimaca. Iako po novom zakonu privatne osobe ne mogu držati divlje životinje u zatočeništvu, Željko tvrdi da ne postoji pravna osnova po kojoj bi mu netko mogao oduzeti medvjede jer bi to značilo da se zakon primjenjuje retroaktivno. Tim više, tvrdi, pošto su njegovi medvjedi savršeno zbrinuti, a ne izloženi stresu, stotinama posjetitelja i u lošoj nastambi kao što mu neki spočitavaju.

– Sam sam svojim rukama podigao ovu nastambu još 2006. godine kad sam ih dobio od jednog lovca. Iskopao sam im bagerom duboku jamu u koju se zavuku za lošeg vremena. Imaju i bazen, ljuljačku i ono najvažnije, dovoljno hrane.

aa2dc4a2bbae5c9e229e

foto: Željko Hladika/24sata

Nabavlja im hranu

Svaki dan pojedu 30 do 40 kilograma hrane. Imam sedam restorana i meni nije problem nabaviti im toliko hrane. Iako, priznajem, još im dodatno i kupujem hrane. Ma oni ni ne mogu pojesti svu hranu koju im ja ostavim – kaže Željko.

Pokazuje nam nastambu iza svog hotela Macola u Korenici. Unatoč snijegu koji je počeo padati, nekoliko oduševljenih turista snima Brundu i Mrkog. Stablo koje raste usred nastambe oguljeno je sa svih strana. Ono je omiljena penjalica medvjedima koji, otkriva Macola, dok nitko ne gleda, vole pokazati svoju nestašnu i zaigranu narav. Pod zemljom imaju, kako Željko kaže – apartmane. Majka im je vjerojatno stradala prije 13 godina kada ih je pronašao lovac kako sami lutaju.

– Bili su siročad. Pola kile su imali kad mi ih je donio. Na bočicu sam ih othranio. Ništa nisam znao o medvjedima. Raspitao sam se kod stručnjaka i sve su mi objasnili. Radio sam po propisima. Obično mlijeko zato nije dolazilo u obzir. Davao sam im ono za bebe – kaže Macola. Dodaje da ih ne drži zbog turista nego isključivo jer je vezan za njih. Iako su naizgled isti, on ih dobro razlikuje.

– Kako ne, pa vidi se razlika. Pogledajte kako Mrki ima za nijansu tamnije krzno – objašnjava on.

Imena im dala djeca

Dodaje da su im djeca dala imena. Bila je to školska ekskurzija koja je odsjela u njegovom hotelu i Željko im je rekao neka im izaberu imena.

– I kako da se sad rastanem od njih? Pa to su moje bebe. Neka mi slobodno kažu sto moram učiniti da sve bude legalno. Trebam li im izgraditi hotel s pet zvjezdica, ugraditi centralno grijanje? Na sve sam spreman, samo da ih ne vode u Kuterevo – zavapio je Željko. Kod njega su kaže zadnjih godina bile brojne inspekcije i niko, tvrdi, nije imao prigovora. Sada namjerava predati dokumentaciju da napravi zoološki vrt jer bi pod tim uslovima navodno mogao držati medvjede. Macola tvrdi da je veliki ljubitelj životinja. U mobitelu nam pokazuje snimku mlade lisice koja skače po krevetu u njegovoj sobi. I nju je našao kako luta, othranio je i pustio. Naime, za razliku od lisice koje može preživjeti i nakon boravka s ljudima, medvjedice, tvrdi, nije mogao pustiti. S obzirom da oni mogu poživjeti oko 40 godina, Macola se nada da će još dugo uživati u svojim ljubimcima.

– Da se ne mogu brinuti o njima i da znam da idu na neko bolje mjesto, rekao bih: “Ajde, nek ih vode”. Ali u Kuterevu im neće biti bolje u to sam siguran – rekao je Željko.

f1f6c4644f30b2acfe12

foto: Željko Hladika/24sata

Napraviće Zoološki vrt

Ivan Crnković, predsjednik udruge Velebit koja je vlasnik utočišta Kuterevo ne želi komentaisati mogućnost da bi medvjedi mogli doći njima. Macola (lijevo) kaže da će kako bi zadržao medvjede napraviti zoološki vrt.

 

24sata.hr