BANJALUKA, 21. februara – U sklopu ovogodišnjeg projekta ”Ja, građanin”, odjeljenje IV11 banjalučke Gimnazije organizovalo je reviju narodne nošnje pod nazivom ”Od Vardara pa do Triglava”. Projekat je osmišljen tako da odjeljenje izabere određeni problem te ga pomoću sopstvenog plana akcije riješi.

DSC_7949 DSC_7945

DSC_7944 DSC_7958

Odjeljenje IV11 je ove godine izabralo da se bavi ”problemom” očuvanja tradicije.
Svjedoci smo da se, iz dana u dan, sve više zaboravlja i zapostavlja naša, veoma bogata tradicija. Zaboravljamo sopstvenu kulturu i na taj način vodimo sopstveni narod u zaborav. Zato smo mi odlučili da se pozabavimo ovim problemom i pokažemo narodu da je naš izbor vrijedan pažnje. Smatramo da je veoma važno za jedan narod da aktivno čuva svoju kulturu i tradiciju jer bez njih nestaje sam narod. Ovom revijom želimo da pošaljemo poruku svom narodu da nikada ne treba prestati čuvati prave vrijednosti jer to je ono što smo i što imamo.

DSC_7953 DSC_7955

DSC_7961 DSC_7950
Naime, na reviji narodne nošnje predstavljeno je 17 nošnji koje obuhvataju prostor bivše Jugoslavije. Gledaoci su imali priliku da vide bogatstvo nošnje sjevero-zapadne Bosne (sa naglaskom na dinarski tip nošnje) kao i nošnju istočne Hercegovine, a predpostavljamo da će najviše simpatija odnijeti nošnje južne Srbije zbog njihove izrazite atraktivnosti. Takođe, na reviji smo vidjeli kostime Baranje, Povardarja, Crne Gore, Slovenije i Vojvodine.

DSC_7937
U realizaciji projekta, pored učenika i profesorice demoktarije, učestvovala su i tri kulturno-umjetnička društva: КUD ”Čajavec”, ”КUD Slavko Mandić” i CКUDM ”Veselin Masleša” koji su nam pozajmili svoju najbolju nošnju, kao i Muzej Republike Srpske koji nam je ustupio prostor za održavanje revije.