LAKTAŠI, 27. maja – Na današnji dan 1868. godine u Mostaru, rođen je Aleksa Šantić, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjesnika.

bbbb

Školovao se u Trstu i Ljubljani, a nakon završene trgovačke škole vraća se u rodni grad.

Bio je jedan je od osnivača kulturnog lista „Zora“, te predsjednik Srpskog pjevačkog društva „Gusle“ u Mostaru.

Najveća djela stvarao je krajem 19. i početkom 20. vijeka, a vrhuncem njegova stvaralaštva smatra se razdoblje od 1904. do 1912.

Uzor su mu bili književnici Vojislav Ilić i Jovan Jovanović Zmaj, a od stranih najviše je poštovao njemačkog književnika Hajnriha Hajna, piše Radio Sarajevo.

No, najveći utjecaj na njegovo stvaranje imala je narodna književnost (narodna lirska pjesma – sevdalinka, balada, romansa i narodna epska pjesma).

Njegove pjesme pune su emocionalne boli, rodoljublja i ljubavne čežnje za nacionalno i socijalno ugroženim Hercegovcima.

Pored Emine, njegove najpoznatije pjesme, Šantić je napisao „Ne vjeruj“, „Ostajte ovdje“, „Pretprazničko veče“, „Što te nema?“, „Veče na školju“, „O klasje moje“…

Napisao je i nekoliko drama u stihu, od kojih je najpoznatija Hasanaginica, kao i nekoliko pripovijetki, te pjesme za djecu.

Početkom devedesetih godina prošlog  vijeka snimljena je biografija o životu Šantića, pod nazivom „Moj brat Aleksa“.

Glavnog lika glumio je Branislav Lečić.

Povodom obilježavanja godišnjice smrti velikog mostarskog pjesnika Šantića, u Mostaru se 1. i 2. februara održava Šesti međunarodni „Šantićev festival djece pjesnika“.

(Radio Sarajevo)