LAKTAŠI, 13. februara – Sve je češći trend mladih da 14. februara proslavlja Dan zaljubljenih, iako se zna da se tog datuma po pravoslavnom kalendaru obeležava sveti Trifun.

Ono što ne znaju mnogi koji radije hrle za tuđim praznicima, a od svog nasleđa i tradicije beže, jeste da se i sveti Trifun obeležava kao dan u kom se slavi ljubav. Evo i kako!

Osim što se smatra zaštitnikom vinogradara i čuvarem useva od nepogoda i štetočina, sveti Trifun je i zaštitnik iskrene ljubavi svih hrišćana. Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna obeležava 14. februara po novom, odnosno 1. februara po starom kalendaru. Proslavlja se kao „Dan Ljubavi i Vina”

Običaj je, zato, da se na ovaj dan iskazuje ljubav nekim gestom onoj osobi do koje nam je u životu stalo.

sveti trifun
Ako planirate da dan posvetite voljenoj osobi tj. partneru, bilo bi idealno da ga obeležite uz neko vino i tako ujedno proslavite našeg zaštitnika vina i vinograda.
sveti trifun
Da naši predlozi ne budu neosnovani, evo priče koja još od davnina postoji u našem narodu i koja potvrđuje tvrdnju o svetom Trifunu kao zaštitniku iskrene i čiste ljubavi:

Prema jednoj narodnoj priči, veliki grešnik Trifun, koji je na duši nosio 99 ljudi koje je bezočno ubio, osuđen je na božju kaznu. Legenda kaže da je kazne mogao biti oslobođen kad prolista vrbov panj. Trifun je gajio bostan i svakom prolazniku po toj kazni davao po lubenicu. Međutim, kad se jednog dana neki prolaznik, žureći, nije osvrnuo na Trifuna i njegov poklon, Trifun pojuri za njim i vrlo besan i uvređen, udari ga lubenicom i ubije.

Sveti Trifun
Očajan jer je ubio stotog čoveka, vrati se, kad ono – panj prolistao! Naime, čovek koga nije mogao da zaustavi hitao je da pokudi devojku pred udajom. A to je, po narodnom shvatanju, neoprostiv greh, te se ovo ubistvo Trifunu nije moglo uzeti za zlo. Time su mu sva prethodna nedela oproštena.

Ipak, u Srbiji je najviše onih koji će Trifundan proslaviti sa svojim najmilijima, kao krsnu slavu, i na taj način podeliti sveopštu ljubav sa svakim dragim gostom.

A vi, koji niste svečari i ne idete u goste, imate idealan povod da nekoga podsetite koliko ga volite!
sveti trifun

Izvor: Opanak.net