Meteorološke prognoze pokazuju da će ova zima u Srpskoj biti blaža od prethodnih, a da će temperature tokom predstojećih zimskih mjeseci biti više od prosječnih temperatura za ovo doba godine.

Tako, svakako, nije bilo nekih ranijih godina, u decenijama koje su iza nas, kad su hladnoće ledile i rijeke, a temperature padale do minusa koje je danas teško zamisliti.

Kako je za Srpskainfo potvrdio meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene Nebojša Kuštrinović, najhladnija godina u Banjaluci bila je davna 1929.

FOTO DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Nebojša Kuštrinović– Ona je bila najhladnija u Banjaluci od 1882, od kada se rade klimatološka mjerenja. Te zime, Vrbas je zaledio u Trapistima, da su kola mogla ići preko ove rijeke. Izuzetno hladne su bile i 1956, 1963, 1985, 2003, 2012 i 2017. godina – kaže Kuštrinović.

Prema njegovim riječima, apsolutni minimum, odnosno najniža temperatura vazduha u Banjaluci izmjerena je 7. januara 1947. godine, kada se živa na termometru spustila na čak minus 28,4 stepena Celzijusa.

Poređenja radi, za Božić ove godine, prognoza Hidrometeorološkog zavoda RS je da će minimalna jutarnja temperatura u Srpskoj biti od minus tri do tri, na planinama od minus sedam stepeni. Najviša dnevna temperatura kretaće se od jedan do šest stepeni, na sjeveru i jugu do osam, a na planinama od minus dva stepena.

Kuštrinović podsjeća da je, prema podacima Svjetske meteorološke organizacije, novembar 2020. bio najtopliji novembar od kada postoji mjerenje na planeti Zemlji.

Za ovaj mjesec, analiza HMZ RS pokazuje da je bio najsuvlji u 2020, te drugi najsušniji novembar od 1950. godine.

Srpskainfo