LAKTAŠI, 03. avgusta – Većina građana Bosne i Hercegovine koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu nije upoznata o činjenici da mogu ostvariti besplatnu zdravstvenu zaštitu u 13 evropskih zemalja.

FOTO: KLIX.BA / PROMO

Kada putuju van zemlje, građani uplaćuju putničko osiguranje koje bi trebalo pokrivati i hitnu zdravstvenu zaštitu.

Pre nego što krenete na put u inostranstvo, a imate overenu zdravstvenu knjižicu, važno je znati da za vreme privremenog boravka (turističko putovanje, službeno putovanje i drugo), imate pravo na korišćenje hitne medicinske zdravstvene zaštite na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja Federacije BiH i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, prenosi Klix.ba.

Da biste ostvarili pravo na lečenje u inostranstvu potrebno je pre puta pribaviti dvojezični obrazac ako putujete u zemlju s kojom BiH ima zaključen Međunarodni sporazum o socijalnom osiguranju, a to su Austrija, Belgija, Crna Gora, Češka, Holandija, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Nemačka, Slovenija, Srbija, Turska i Velika Britanija, Luksemburg, Poljska, Slovačka, Rumunija, Italija, Francuska.

Potvrdu, odnosno odgovarajući dvojezični obrazac, izdaje isključivo ZZO FBiH ili Republički fond za ZO u mestu prebivališta.

U slučaju da je izdat odgovarajući dvojezični obrazac, troškove zdravstvene zaštite će isplatiti Zavod ili Fond, a u slučaju da je izdata pomenuta potvrda, troškovi će se refundirati u celini ili delimično.

S obzirom na to da je vreme godišnjih odmora i da se većina odlučuje za putovanje na određene destinacije, potrebno je na vreme se informisati i pregledati kod lekara koji će utvrditi zdravstveno stanje.

– Nadležni kantonalni zavod osiguranim osobama na osnovu pismenog zahteva, izdaje potvrdu o pravu na korištenje zdravstvene zaštite u inostranstvo, odnosno odgovarajući dvojezični obrazac koji se može izdati samo osobama koje nemaju akutna oboljenja ili ne boluju od hroničnih bolesti koje zahtevaju duže lečenje i stalni nadzor lekara. Pravo na besplatno osiguranje uz odgovarajući obrazac imaju i članovi porodice osigurane osobe na osnovu Člana 20. Zakona o zdravstvenom osiguranju – ističe za Klix.ba stručni saradnik za informisanje ZZO KS Sanel Čemer.

FOTO: ILUSTRACIJA / PROMO

U slučaju potrebe, osigurana osoba predaje dvojezični obrazac o pravu na korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu, najbližem nosiocu socijalnog osiguranja druge države ugovornice ili najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u zemlji u kojoj boravi.

Takođe, postoji i opcija refundiranja sredstava, a osiguranik koji je koristio pogodnosti ZZO ili Fonda može podneti zahtev nadležnom zavodu za naknadu troškova.

Uz zahtev osiguranik podnosi račun o visini plaćenih troškova, kao i medicinsku i drugu dokumentaciju kojom se dokazuje da je zdravstvena zaštita korištena.

Od januara do decembra 2015. godine ukupno su izdata 1.833 obrasca, a od 1. do 30. juna 2016. godine 558 obrazaca za besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Pre odlaska u inostranstvo obratite se svom porodičnom lekaru, a za dete pedijatru. Tražite potvrdu o zdravstvenom stanju, odnosno izvod iz vaše medicinske dokumentacije. Nakon toga, s tim izvodom i overenom knjižicom, u najbližoj poslovnici ZZO zatražite potvrdu o pravu korištenja zdravstvene zaštite u inostranstvu, što će vas koštati nekoliko KM.

 

Blic