LAKTAŠI, 01. decembra – Učenici šestog razreda na velikom odmoru otvorili su kutiju sa mišjim otrovom, postavljenu u kabinetu informatike, ali su srećom prošli bez zdravstvenih tegoba.

misomor-1

Sve se odigralo u srijedu za vrijeme druge smjene u OŠ “Branko Ćopić” u banjalučkom naselju Borik, nekoliko đaka pronašlo je kutiju sa otrovom iza ormara u učionici.

Djeca su se navodno šalila da je riječ o bombonama, nakon čega je jedan dječak otrov i probao. Ipak, učenici su se ubrzo uspaničili i pozvali nadležne u školi, koji su obavijestili roditelje.

Dječak se odmah javio porodičnom ljekaru, koji ga je uputio u bolnicu na Paprikovcu.

Doktor Dario Đukić iz Klinike za dječije bolesti UKC RS, potvrdio je da je riječ o slučajnom trovanju djeteta.

„U Kliniku za dječije bolesti dijete je primljeno dobrog opšteg stanja, te nije bilo potrebe za ispiranjem želuca. Nakon opservacije dijete je pušteno kući uz preporuke ljekara“, rekao je Đukić.

Kako je igra đaka prešla granicu, u školi još ne znaju. Ističu da je kutijica sa otrovom bila dobro skrivena, iza ormara i zaštićena sa nekoliko kesa, te nikome nije jasno kako su je djeca uopšte uspjela pronaći.

Direktorka Branislava Pejašinović kaže za „Blic“ da im se četvoro đaka prijavilo da su učestvovali u „neslanoj šali“, kao i da je riječ o učenicima primjernog vladanja.

Nikada ranije, tvrdi ona, nisu imali ovakav slučaj u školi.

„Škole su u obavezi da redovno vrše deratizaciju, pa tako i mi. Učenici su uspjeli pronaći kutijicu koja je bila dobro sakrivena, na kutiji jasno piše da je otrov i da se ne dira. Unutra je još bila i zatvorena kesica koju su oni međutim otvorili. Kada smo saznali pozvali smo roditelje, neka djeca su bila i na ljekarskom pregledu, ali srećom, problema nema, svi se dobro osjećaju“, potvrdila je direktorka Branislava Pejašinović i dodala da nema potrebe za njihovim izostankom iz škole.

Sa đacima je već pričao psiholog, ali i sa ostalim osnovcima u školi dodatno će biti razgovora o ovom problemu, kako se ovako opasne stvari više nikada ne bi ponovile.

U firmi „Eko bel“ koja vrši deratizaciju na području Banjaluke, kažu da su ih iz škole obavijestili o slučaju, i njihove ekipe juče su odmah obišle tu ustanovu u Boriku.

Podsjećaju da su deratizaciju škole uradili 18. septembra prema pravilima struke, te da u objektu ima oko trideset kutija na kojima stoji znak upozorenja „pazi, otrov“, ali je samo jedna u učionici.

„Kako bi se izbjegao kontakt sa deratizacionim kutijama one se postavljaju na skrovita mjesta, van domašaja djece, van kabineta, obično u pomoćnim prostorijama objekata gdje je i najčešća frekvencija aktivnosti glodara. I strogo je zabranjeno dirati mamke i premještati deratizacione kutije. U školi ‘Branko Ćopić’ je evidentiran problem sa glodarima u kabinetu informatike, gdje su glodari izazvali štetu na kablovima računara, te je iz toga razloga rodenticid postavljen ispod ormara u kabinetu, ali ne na vidno mjesto“, kaže direktor Vladimir Šušnjar.

Napominje da su „rodenticide postavili u skladu sa pravilima struke, na skrovitim mjestima, uz vidna obaveštenja o mjerama opreza, te da je tok događaja izvan njihove kontrole“.

Pazi, otrov!

Firma „Ekobel“ preventivnu deratizaciju u Gradu Banjaluka sprovodi preko deset godina i do sada, tvrde, nisu imali niti jedan sličan akcident u školskim i predškolskim ustanovama.

„Prilikom izvođenja deratizacije stručni timovi postavljaju obavještenje o provođenju mera opšte deratizacije sa jasnim uputstvima o ponašanju i mjerama“, kaže Šušnjar.

Izvor: blic.rs / Autor: Nataša Telebak