LAKTAŠI, 14. septembra – Domaće tržište preplavljeno je proizvodima koji ozbiljno mogu da povrede decu i koji su, zbog svoga hemijskog sastava, opasni po njihovo zdravlje.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Agencija za nadzor nad tržištem BiH od početka godine nesigurnim je označila biciklističke kacige, trotinete, skejtborde, dečje svetiljke, ljuljaške, te razne igračke.

Uglavnom je reč o kineskim proizvodima, koji su distribuisani širom BiH, a za koje je naređeno povlačenje sa tržišta i uništavanje. Kupci su, s druge strane, pozvani da sporne proizvode vrate u trgovinu gde su ih nabavili.

Za biciklističke kacige utvrđeno je da predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje korisnika, jer ne pružaju zaštitu od udara i povreda.

Posebno opasne mogu da budu prenosne dečje svetiljke, jer predstavlja rizik od požara i strujnog udara. Pritom, za neke od ovih proizvoda ne zna se ni ko je proizvođač!?

Flatati

Ništa manje nebezbedne nisu ni razne dečje gumene i plastične igračke, koje su zbog nedozvoljene količine ftalata takođe ocenjene kao rizične. Reč je o setovima gumenih pataka i poni konjića, dečjim lutkama, plastičnim ljuljaškama.

Podsetimo, ftalati su hemikalije koje se koriste za omekšavanje plastike, a koji u povećanom sadržaju, između ostalog, mogu da izazovu alergijske reakcije i hormonske poremećaje.

Navedeni proizvodi najviše su zastupljeni u kineskim radnjama, ali i u mnogim prodavnicama i marketima koji nabavljaju robu poreklom iz Kine.

Roditelje posebno brine to što se često ispostavi da igračke nisu bezbedne tek kad se njihova deca izigraju njima.

Primorani da kupuju jeftine igračke

Marija S. iz Banjaluke, majka dvoje dece predškolskog uzrasta, kaže da je problem što je životni standard većine građana takav da nisu u poziciji da kupuju skupe proizvode.

– S druge strane, do mnogih roditelja uopšte ne stigne informacija da su igračke koje su već kupili štetne, pa njihova deca nastave da ih koriste. Zato bi kontrole pri uvozu morale da budu strože, kako bi što manje štetnih igračaka završilo kod nas, jer sa zdravljem se nije igrati – kaže naša sagovornica.

U Inspektoratu RS ističu da je za šest meseci ove godine zdravstvena inspekcija u kontroli predmeta opšte upotrebe prilikom uvoza uzela 309 uzoraka za laboratorijsko ispitivanje.

– Kada je reč o proizvodima namenjenim deci, kod pet uzoraka utvrđene su nepravilnosti, pa je zabranjeno 700 komada igračaka. Sve pošiljke poreklom su iz Kine, a analizom je utvrđen sadržaj ftalata iznad referentnih vrednosti, lako izvlačenje niti i kose, te izrazito iritirajući miris plastike – objašnjava portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Uklonjeni s tržišta

Dodaje da je, u saradnji sa pomenutom agencijom, kontrolisana i bezbednost proizvoda u unutrašnjem prometu.

– Zbog neusklađenosti koje se nisu mogle otkloniti, kao što su rizik od strujnog udara, neadekvatna zaštitna funkcija što može rezultirati povredom korisnika, nedozvoljen sadržaj određenih susptanci, sa tržišta je povučeno i uništeno 8 skejtborda, 1.226 igračaka, 81 dečija svetiljka i 647 kaciga za bicikliste, te korisnike skejtborda i koturaljki, među kojima su i kacige za decu – ističe Makivićeva.

Dečja hrana bezbedna

U Inspektoratu RS ističu da se kod dečje hrane ispituju parametri zdravstvene ispravnosti i kvaliteta, kao što su sadržaj teških metala, mikotoksina, konzervansa, bjelančevina, ugljenih hidrata.

– Za 6 meseci ove godine inspekcija za hranu je prilikom uvoza pregledala 138 pošiljki dečije hrane, od kojih je za laboratorijske analize uzeto 99 uzoraka. Rezultatima analiza potvrđeno je da svi ispitivani uzorci ispunjavaju propisane parametre kvaliteta – ističu u Inspektoratu RS.