BANJALUKA, 16. jula – Imati 35 godina, a roditi 10 djece, pravi je podvig, zato priču o porodici Savanović, i u naslovu i samom početku posvećujemo Suzani. Ona u naselju Barlovci živi sa svojim suprugom Željkom i desetero djece. Ova dvanaestočlana porodica, pored odraslih ima sedam curica i tri dječaka. Najstarije dijete ima 17, a najmlađi blizanci 3 godine.

Savanovići žive u nedovršenoj kući, jer nemaju novca da je dovrše. Suzana je bolesna i ne radi, a Željko je takođe lošeg zdravlja, mesar po struci, a danas nadničar, koji radi na dnevnicu, ono što mu se ponudi.

Od stalnih primanja imaju 102 KM dječjeg dodatka, pa kad to rasporede na njih 12, svakog “zapadne” 8,5 KM mjesečno.

I tako, situacija nije bajna, ali su zato djeca vesela. Kad prilaziš njihovoj kući, čuje se cika i graja razigrane djece.

“Vidi mama ko nam je došao”, povikaće uglas.

A, Suzana počinje priču:

“Život sa desetoro djece je lijep. Imamo mnogo izdataka, ali ja sam u svojoj 35-oj godini, najsrećnija majka na svijetu. Majka desetero zdrave djece.”

Srećna je Suzana, djeca su zdrava, ali ona nije. A sve je krenulo poslije posljednjeg poroda.

Posljednji porod “uništio” bubrege i jetru

“Posljednji porod i blizanci. Otkazali su mi tada bubrezi i jetra, ali uspjela sam se izboriti i preživjeti. Išla sam na dijalizu, više ne idem. Desni bubreg mi se osušio, trebam na operaciju, ali ne smijem, bojim se podleći ću. Sada sam se pomirila da moram da pijem tablete do kraja života”, tihim glasom završava rečenicu Suzana.

Logično, Suzana pored desetero djece, sve i da je zdrava ne bi mogla da radi. Ovako, bolesnoj, tek je nemoguća misija.

Suzana ne želi da se fotografiše, kaže:

“Nemojte mene, molim vas. Evo, djeca žele, oni to vole…”

Željku oštećeno srce poslije srčanog udara

Željko. Otac sedam kćerki i tri sina. Čovjek, koji nosi teret glave kuće. Treba nahraniti 10 gladnih usta, obući ih, obuti, poslati u školu… Željka je 2007. godine na poslu zadesio srčani udar. Tada mu je desna komora pretrpjela 55 odsto trajnog oštećenja.

“Mislim da mi je stanje sada stabilno, mada povremeno osjetim bolove. I ja, kao i Suza, moram piti tablete do kraja života.”

Nema stalni posao, radi na dnevnicu

Iako je po struci mesar, nema stalni posao, pa radi na dnevnicu, fizičke poslove, one šumske, mesarske, za čim se kad ukaže potreba.

“Prije nekoliko dana su došli da nam isključe struju, ali uspio sam zaraditi dvije dnevnice i tako platio dug. Nisu isključili. Borba je.”

Predsjedniče, ako možete pomozite im

“Obraćao sam se par puta predsjedniku RS i gradonačelniku, ali pomoć je bila simbolična. Gradonačelnik je, kada se gradila kuća, ispred kabineta dao 1.000 maraka i hvala mu, a predsjednika RS, nisam nikad ni uspio dobiti, mada sam pokušavao.”

Pomoć u građevinskom materijalu

Željko kaže da ne trči za novcem i da bi mu kao pomoć dobrodošao i građevinski materijal. Time bi on, svojim rukama, sagradio štalu, klaonicu i pecanu, te pošto je mesar, tako proizvodio hranu za djecu i uspijevao zaraditi nešto novca, kojim bi plaćao životne troškove.

 

Pomoć potrebna i za školske knjige

Iako je početak nastave u školama tek u septembru, školske pripreme kod Savanovića počinju ranije. Treba obezbijediti knjige, sveske, torbe i sav pribor za nastavu koji je potreban. Knjige za osnovnu školu dobijaju preko Udruženja 4+, ali za dvije starije kćerke koje idu u srednju školu, moraju da se snalaze, jer njih ne mogu dobiti preko udruženja. Jedna kćerka će sad u drugi razred poljoprivredne škole, smjer pekar, a druga u treći razred, smjer tekstilni tehničar.

Njih osam treba školski pribor, a evo koji su uzrast:

Dragana 17, Viktorija 16, Nemanja 13, Milana 9, Ivana 8, Željka 7, Milan 6, Sunčica 5, Nenad i Lana 3.

Čitaoci, javite se i pomozite, ako možete

Svi zainteresovani, koji žele i mogu da pomognu ovoj banjalučkoj porodici, u hrani, odjeći, građevinskom materijalu, ili na drugi način, za sve kontakte, mogu se javiti redakciji portala banjaluka.com na broj 051/963-556.

Oni koji žele pomoći u novcu, novac mogu uplatiti na žiro-račun broj: 5551000026460889

Banjaluka.com / Autor: Vladana Savić