BEOGRAD, BANJALUKA – Na drugom Digitalnom samitu zemalja zapadnog Balkana, koji se početkom aprila održava u Beogradu, trebalo bi da bude potpisan regionalni sporazum o romingu, koji podrazumijeva postepeno smanjenje cijena rominga do potpunog ukidanja, koje je planirano 2021. godine.

 

Inače, Evropskoj uniji bilo je potrebno oko deset godina da u potpunosti ukine roming u zemljama članicama, tako da je plan da se do 2021. godine ukine plaćanje rominga u zemljama zapadnog Balkana poprilično ambiciozan.

Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, rekla je da je Nacrt sporazuma o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu zapadnog Balkana usaglašen i da definiše, između ostalog, regulisanje maloprodajnih i veleprodajnih cijena.

Potpisivanje ovog sporazuma dogovoreno je na ministarskom radnom ručku, koji je prije nekoliko dana održan u Skoplju, a na kojem su učestvovali delegacije Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke, kao i zvaničnici Savjeta za regionalnu saradnju i evropski komesar za digitalnu ekonomiju.

I pored toga što je praktično dogovoreno potpisanje sporazuma, unutar BiH mogao bi nastati problem s obzirom na to da on nije u potpunosti usaglašen između entiteta. Naime, o njemu se priča već godinama i Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na sporazum o snjiženju cijena usluga rominga u martu 2018. godine, međutim tada se tekst odnosio samo na BiH, Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju.

“Sada se govori o zemljama zapadnog Balkana s Albanijom i Kosovom, a taj sporazum nismo dobijali na uvid i mišljenje. Kao što smo rekli i ranije, riječ je o kompleksnoj materiji i potrebno je prije potpisivanja sagledati sve tehničke i komercijalne aspekte, kao i finansijske efekte”, rekli su nam juče u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, dodajući da u tu priču treba uključiti i operatere te da je za uspješnu realizaciju neophodno uskladiti i regulatorne mjere.

I pored toga što priča o ukidanju rominga u zemaljama regiona traje već godinama, ona je na određeni način ozvaničena u junu 2018. u Sofiji, kada je Evropska komisija i pokrenula Digitalnu agendu za zapadni Balkan, i tada su u cijelu priču uključeni i Albanija i Kosovo. Tada je zaključeno da je digitalna infrastruktura ključna za uvođenje širokopojasnih mreža, da će se povećavati sajber sigurnost, povjerenje i digitalizacija industrije, zatim jačati digitalne privrede i društvo te podsticati istraživanje i inovacije.

 

Nezavisne