Ako cijena nafte na svjetskoj berzi nastavi da raste, moguće je i poskupljenje goriva u Srpskoj, i to za tri feninga po litru.

Ima li kraja poskupljenjima: Cijena goriva u julu mogla bi da ode za još tri feninga po litru
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Posljednju korekciju imali smo prije desetak dana, za pet feninga u prosjeku.

Ovo su potvrdili u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS, naglasivši da se, trenutno, cijene goriva u Srpskoj kreću oko 2,04 do 2,13 KM po litru.

– Unazad dvije sedmice imamo skok na berzi na 610 dolara po toni ili 76 dolara po barelu. To je promjena koja se odrazila na tržište s povećanjem od oko četiri do šest feninga po litru benzina i dizela. Cijene u zemljama regiona su takođe u porastu. Naglasio bih da smo i dalje najjeftiniji, tako da mnogi vozači prelaze granicu radi kupovine goriva na svim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj – rekao je za Srpskainfo predsjednik ove grupacije Dragan Trišić.

On ističe da bi, nakon ljetne sezone, trend rasta cijena trebao da stane.

Podsjetimo, litar goriva u Republici Srpskoj u maju lani u prosjeku je koštao oko 1,52 marke, a u istom periodu ove godine oko 1,98 KM, što znači da je njegova cijena za samo godinu dana skočila za 30 odsto.

To znači da je u ovom periodu rezervoar goriva od 50 litara poskupio za čak 26 KM.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je u maju prošle godine litar benzina BMB 95 koštao 1,54, a litar dizela 1,51 KM. S druge strane, u maju 2021. cijena litra benzina bila je 1,99, a dizela 1,97 KM.

Srpskainfo