LAKTAŠI, 19. oktobra –  U Republici Srpskoj postoji veliki rizik od pojave epidemije malih boginja, s obzirom na to da je smanjen broj djece koja su primila MRP vakcinu protiv malih boginja, rubeole i zauški, kaže epidemiolog sa Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović.

male boginje
Ona napominje da je MRP vakcinu primilo nešto više od 70 odsto djece, a trebalo bi da bude 95 odsto da bi Srpska bila zaštićena od epidemije, dok još veći rizik postoji u sredinama gdje je vakcinisano samo 50 odsto djece.

Aćimovićeva, koja je epidemiolog u Službi za epidemiologiju, istakla je da je obuhvat vakcinisanja MRP vakcinom posebno nizak u većim gradovima kao što su Banjaluka i Bijeljina, gdje je prošle godine vakcinisano samo 50 odsto djece.

“Postoji veliki rizik da se ponovo javi epidemija ukoliko dođe do pojave virusa”, rekla je Aćimovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je podsjetila da je u Republici Srpskoj prije nekoliko godina došlo do epidemije malih boginja sa velikim brojem oboljelih, naglasivši da je epidemija krenula među djecom rođenom tokom proteklog rata, koja nisu vakcinisana i koja su oboljela kao adolescenti.

 

/SRNA/