Vožnju od Zagreba do Sarajeva banjalučki taksista Darko Vučić vjerovatno će pamtiti cijeli život. Prije nekoliko dana svjedočio je nevjerovatnoj priči kada je putnica, koju vidi prvi put u životu, bez razmišljanja i bez želje da se objelodani njeno ime, dala kompletan iznos od 900 KM da se kupi bolnički krevet na daljinsko pomjeranje ocu njegove prijateljice.

Darko, koji posao taksiste obavlja 23 godine, svoje iskustvo podijelio je na Fejsbuku i odmah izazvao brojne reakcije sugrađana, koji su vrlo emotivno doživjeli i komentarisali sve što se dešavalo u tih nekoliko sati vožnje.

“Ima nade za nas”

U objavi, koji je počeo riječima „Ima nade za nas“, Darko je objasnio je da je prije neki dan vozio gospođu na relaciji Zagreb – Sarajevo. U vožnji su pričali pomalo o svemu kada mu je na Viber stigla poruka prijateljice koju dugo poznaje. S obzirom da je vozio, samo je letimično „bacio oko“ na poruku kada je vidio da piše. “Darko, imam problem…”

– Nisam se dvoumio, odmah sam je pozvao i pitao u čemu je problem. Rekla mi je da joj je otac, koji je nepokretan, otpušten iz bolnice i da mu treba bolnički krevet na daljinsko pomeranje, jer drugačije ne može brinuti o njemu kod kuće. Krevet košta 900 maraka, ali ona nije imala taj iznos. Ona i muž imaju male plate, a hrane troje djece. Kada mi je to ispričala, rekao sam joj da sam u vožnji i da ću je nazvati kad stignem u Sarajevo – prepričava za Srpskainfo svoje nesvakidašnje iskustvo Darko Vučić.

Nastavio je da vozi i dok su pričali putnica ga je pitala za taj telefonski razgovor i šta se dogodilo. Rekao joj je kako život zna nekad biti okrutan da moraš moliti za ono nužno, za golu potrebu.

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

– Ispričao sam joj o čemu se radi. To su fini i pošteni ljudi, žive dosta skromno, nije ih život baš mazio. Prijateljica mi je rekla da je bila spremna da traži deset maraka od svakog koga poznaje, samo da obezbijedi krevet za oca, kad već to ne može na drugi način. Ja sam putnici rekao da taj krevet košta 900 KM, odnosno 450 evra. Ona je ćutala par minuta i nakon toga zatražila da pozovem koleginicu da pošalje tekući račun, pa će ona kada se vrati u Zagreb uplatiti taj iznos – priča Darko.

Suze

Gledao ju je u nevjerici, ne shvatajući u prvi trenutak šta se dešava.

Pozvao je prijateljicu i rekao joj: „Gospođa koju vozim hoće da pošalješ račun, ona će uplatiti novac za krevet“. Ni ona nije mogla da vjeruje svojim ušima u prvom momentu. Putnica je tražila od njega telefon da se čuju, predstavila se i rekla joj da ništa ne brine.

– Govorila je: “Ništa ne brinite, bila sam u sličnoj situaciju, bila sam dotakla dno. Kada tražiš pomoć, a ne znaš odakle da počneš, ne možeš naći rješenje za neke stvari. Nemojte se sekirati.” Onda sam čuo kako se rasplakala prijateljica, pa onda i putnica – prisjeća se taksista emotivne i nesvakidašnje vožnje.

Putnica velikog srca je poslovna žena po koju je iz Banjaluke otišao u Zagreb i vozio do Sarajeva. Od svega što je čuo u vozilu jednostavno nije imao riječi. Zagrepčanka ga je pitala da li je umoran, a on joj je odgovorio da je ostao bez teksta.

– Rekla je: “Ma, nije to ništa”. Čak nije smatrala da je nešto veliko uradila. Rekla je da pomaže ako može, da ima ko to sve vidi, ko to posloži – priča on.

Fotografije

Kada su stigli u Sarajevo predložila je da sve ubrzaju i da je odveze do bankomata da odmah uzme novac. Zadržala se dvadesetak minuta, jer joj kao strancu nije dozvoljeno da s jedne kartice podigne kompletan iznos, pa je uspjela sa tri. Tada je nazvao prijateljicu.

– Svi smo šokirani. Danas niko ne daje 10, a kamoli 900 maraka. Zato je to velika stvar. Nervira me kad neko kaže “možda ona ima”. Mnogi imaju milione, pa ne daju ništa – ističe on.

Putnica, koja je mnoge ostavila bez teksta svojim humanim potezom, nije željela da se zna šta je uradila. Prijateljica, čiji otac je dobio neophodni krevet, poslala mu je fotografije kreveta, računa i porodice kojoj je Zagrepčanka pomogla.

– Ja sam to gospođi proslijedio i napravio skrinšot još jedne poruke zahvalnosti – kaže na kraju Darko Vučić za Srpskainfo.

1 KOMENTAR

  1. Алал вјера!
    Свака јој част, вратиће јој се сигурно, у овом животу или касније!

Comments are closed.