U jutarnjim satima, 27. septembra u UКC RS Paprikovac u Banjaluci, u 74 godini života nakon duže bolesti i posljedica virusa korona, izgubio je bitku za život naš Borislav, veteran dobrovoljnog davalaštva krvi, sa 146 davanja.

Borislav Lazić je rođen 30.03.1947. godine u Maglajanima od oca Nikole i majke Ruže Lazić.

Osnovnu školu završio je u Кobatovcima 1962. godine. Od 1969 do 1974. godine bio je zaposlen i firmi „Sigurnost“ u Rijeci, Republika Hrvatska, na poslovima obezbjeđenja objekata.

Dobrovoljni davalac krvi postao je sa 22 godine i krv je prvi put darovao 1971. godine u Zavodu za transfuziju krvi Rijeka. Od tada redovno se odazivao svim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi koje su se organizovale u okviru firme za koju je radio. Nije pitao za koga je krv, ni koje je vjere, rase ili boje kože primalac.

1977. godine vraća se u rodne Maglajane i zapošljava se u rasadniku „Incel“ Banjaluka. Motiv za darivanje krvi nije ga napustio. Uvijek je bila prisutna humanost i ljubav čovjeka prema čovjeku, sa željom da pomogne u liječenju povrijeđenih i oboljelih i svojom krvlju spasi život drugih ljudi.

1991. godine prilikom jednog teškog saobraćajnog udesa, da bi čovjeku iz Jajca spasao život, bez razmišljanja dao je ovu dragocjenu tečnost direktno iz vene u venu.

Njagova krv spasila je živote mnogima širom Republike Hrvatske, Srbije, Republike Srpske. Naš je član od 1997. godine od kada smo obnovili rad Aktiva pri Crvenom krstu, a od 2005. godine izvršili reorganizaciju Aktiva u samostalno Udruženje.

Nosilac je Plakete Crvenog krsta Bosne i Hercegovine i Zlatnog grba sa kapljicom krvi i to u dva navrata. Prvi put za 50 davanja, a 1992. godine drugi put za 100 davanja.

Takođe nosilac je Plakete Crvenog krsta Republike Srpske koja mu je dodjeljena 14. juna 2006. godine povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u znak zahvalnosti i priznanja za darovanu krv i iskazanu nesebičnost i plemenitost.

Povodom 23. aprila Dana opštine Laktaši 2015. godine uručena mu je Plaketa Opštine Laktaši, koja se dodjeljuje za izuzetna ostvarenja u oblasti humanitarnog rada.

Dobitnik je mnogobrojnih zahvalnica i Odlikovanja koja su mu uručena od strane Saveza društava dobrovoljnih davalaca krvi Republike Srpske i Društva dobrovoljnih davalaca krvi „Laktaši“, čiji je član 24 godine.

Od 1999. godine je u penziji, a svoje penzionerske dane provodio je sa suprugom Nadom u Maglajanima i svojim najmilijima.

„U svakom zahtjevnom trenutku nalazio si vrijeme svjestan svoje moralne obaveze da pomogneš onom ko je u potrebi, dajući dio sebe, darujući kapi svoje zlatne tečnosti. Danas 29. septembra tvoji najmiliji i svi mi tvoji prijatelji sa ponosom se opraštamo od tebe, jer čovjek je važan onoliko koliko je ostavio iza sebe dobrih djela. To si ti, i zato ćeš svima nama ostati u vječnom sjećanju, kao uzor dobrih i plemenitih ljudskih vrijednosti. U ime Saveza društava dobrovoljnih davalaca krvi RS i Društva dobrovoljnih davalaca krvi „Laktaši“, laka ti crna zemlja, slava i hvala.“