FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

LAKTAŠI, 06. maja – Valentin Incko je davno otišao odavde i novi visoki predstavnik nam ne treba. Zamolićemo Rusiju, Kinu i druge u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija da ne potvrde imenovanje novog predstavnika u BiH.

Poručio je srpski čan Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentarišući izvještaj viskog predstavnika u BiH Valentina Incka pred Savjetom bezbjednosti.

Incko se u izvještaju osvrnuo i na Dodikovu retoriku za koju je istakao da je zabrinjavajuća.

– Incko stalno hoće da se bavi mojom retorikom, ne bavi se drugim retorikama. Sam izvještaj govori da on ne treba da bude tu, da je sam potvrdio da je upokojen i da ne znači ništa osim što se ponekad pojavi pred Savjetom bezbjednosti da bi klevetao i omalovažavo institucije BiH, prije svega entiteta – rekao je Dodik.

Dodik je ponovio je da podržava samo BiH koja je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

– Ja sam protiv BiH koju pravi međunarodni faktor prije svega Amerika i Evropska unija zajedno sa Inckom. Tu BiH nikada neću podržati. Neće se desiti da mi verifikujemo njihove eksperimente u vezi BiH, to što je međunarodna zajednica uradila je neprihatvljivo i osporavaćemo sve što je preneseno mimo ustava na nivo BiH. Srpska nije spremna da zarad evorpskog puta žrtvuje svoje nadležnosti koje je stekla ustavom – rekao je Dodik.

Naglasio je da građane BiH predstavljaju oni koji su od njih dobili glasove, a ne američki ambasador ili Valentin Incko. Incko je upokojen i politički i moralno. Uporedio je Repurbliku Srpsku sa ustaškim režimom koji je pobio 500.000 Srba u Jasenovcu. Takav čovek ne može ovdje da ima nikakav autoritet- zaključio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Srpskainfo