LAKTAŠI, 17. oktobra – Gimnazijalac Vladan Cvetković i Drago Šmitran, doskorašnji učenik Tehničke škole iz Gradiške, a sada student prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, osvojili su brojne nagrade na svjetskim takmičenjima iz informatike.

Vladan-i-Drago-u-Japnau-foto-Privatna-rhiva

Vladan i Drago nedavno su bili na svjetskoj Olimpijadi informatičara u Japanu, a za ovo takmičenje izborili su se pobjedama na regionalnim, republičkim i državnim takmičenjima.

Iskustva iz Japana, ali i drugih takmičenja u našoj zemlji i svijetu, za mene su dragocjena, kazao nam je Šmitran.

On je tokom srednjoškolskog obrazovanja bio među najboljim učenicima Tehničke škole te dva puta učesnik svjetskih olimpijada informatičara u Japanu, Rusiji, Rumuniji te više drugih međunarodnih takmičenja.

Na balkanskom takmičenju u Rumuniji osvojio je bronzanu medalju. Osim Olimpijade u Japana, izdvaja prošlogodišnji „Innopolis open” u Rusiji, gdje je takođe stekao bogato iskustvo, a pružena mu je i mogućnost da nastavi školovanje u ovoj velikoj zemlji.

– Nakon sto sam položio kvalifikacione testove, odnosno prošao prvi krug takmičenja, dobio sam ponudu da studiram u Moskvi uz plaćene troškove plus 100 evra džeparca mjesečno. Istovremeno sam iz Srbije dobio sličnu ponudu za studij na Računarskom Fakultetu u Beogradu, ali sam se opredIjelio za Banjaluku i Republiku Srpsku. Poslije ću odlučiti da li školovanje nastaviti u inostranstvu ili ovdje – priča Šmitran, pobjednik mnogih takmičenja iz programiranja.

– U pripremama za takmičenja mnogo mi je pomogao profesor informatike Radovan Marjanović, koji je ukazao na značaj ovog predmeta i informatičkog znanja. Podršku i pomoć prilikom odlaska na takmičenja imao sam od Tehničke škole i opštine Gradiška – navodi Šmitran, koji je bio učenik generacije.

Drago Šmitran u Japanu

Foto Privatna arhiva

 

Direktor škole i njegov profesor kažu da je Drago već u prvom razredu pokazao zavidno znanje i talenat, što su u školi prepoznali, pravilno ga usmjerili i motivisali za stalno napredovanje, što je ovaj učenik iskoristio.

 

U Gimnaziji slične uspjehe, niže i Dragin mlađi kolega Vladan Cvetković, učenik trećeg razreda koji je osvojio mnogo nagrada na takmičenjima informatičara. Vladan je, takođe, zajedno sa Dragom Šmitranom, Stevom Mitrićem iz Bijeljine i Muamerom Parićem iz Sarajeva predstavljao BiH na Olimpijadi u Japanu.

– Moji vršnjaci iz cijelog svijeta, njih 340 pokazali su izuzetno znanje, ali smo shvatili da Drago i ja, kao i druga dvojica kolega nismo bili u podređenom položaju. Poslije višesatnih rješavanja zadataka iz oblasti programiranja, plasirali smo se u sredinu. Za nas je to odličan uspjeh, jer se smatramo pobednicima učešćem na ovoj smotri znanja – rekao je Cvetković koji je i prošle godine bio akter Olimpijade u zemlji izlazećeg Sunca.

Foto: Privatna arhiva

 

– Japan, njegovi gradovi i ljudi su me impresionirali, mada je u mome fokusu bilo takmičernje. Zaključio sam da su Japanci, Rusi i Kinezi favoriti u programiranju, jer to pokazuju na ovim takmičenjima – smatra Cvetković, odlikaš koji ima sve petice u dnevniku, a u svojoj sobi medalje, diplome i pehare osvojene na mnogim takmičenjima. Osim Rusije, on je prošle godine bio akter i svjetskog takmičenja u Iranu, odakle je takođe donio nesvakidašnje utiske.

– Mnogo radim, vježbam i stalno pokušavam riješiti naizgled nerješive zadatke. To me podstiče na učenje, ali ključnu ulogu u tome imaju moji profesori koji ima strpljenja da znanje prenesu na učenike, da objasne i usmjere na putu sticanja znanja – ističe Vladan.

Pohvale za učenike

Vesna Krunić, direktorka Gimnazije, kaže da se Vladan Cvetković već sada svrstao među najuspješnije učenike u dugoj i bogatoj istoriji ove škole, čiji su bivši učenici dosegli visoke domete u mnogim oblastima.

– Vladan je sada naša perjanica znanja iz informatike, ali u Gimnaziji imamo učenika koji nižu uspjehe u drugim oblastima. O njima takođe ima razloga da se priča i da se piše, što o našoj školi stvara dobru i realnu sliku u javnosti – smatra Krunićeva.

 

 

Srpskainfo