LAKTAŠI, 16. decembra – Tim inovatora iz Gradiške “Hepob” pobjednik je ovogodišnjeg takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju koje je održano u Istočnom Sarajevu, a u kojem je učestvovalo 19 timova.

hepob
“Biti inovativan znači imati ključ uspjeha koji podrazumijeva efikasnost, efektivost, konkurentnost i novo zapošljavanje”, istakao je ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić na proglašenju pobjednika.

Tim “Hepob” predstavio se sa istoimenom inovacijom koja podrazumijeva hidroelektrični prekidač bojlera za zagrijavanje vode, dok je drugo mjesto zauzeo tim “Nesalomivi” sa inovacijom – fleksibilni nosač reklame.

Treće mjesto zauzeo je “KAM tim” sa proizvodom koji je sačinjen od preklopne maske za mobilni telefon sa spremnikom za tablete i alarmnom aplikacijom za mobilni telefon.

Komić je naveo da su u takmičenju učestvovali timovi iz Banjaluke, Gradiške i Teslića.

“Imali smo polufinale u koje je prošlo 11, a u večerašnjem finalu učestvovalo je šest timova. Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju je pun pogodak. U proteklih 11 godina imali smo više od 1.000 takmičara i podijelili više od 70 nagrada”, rekao je Komić.

On je naglasio da je kao rezultat takmičenja, koje je počelo prije 13 godina u Srbiji i 11 godina u Republici Srpskoj, osnovano više od 10 firmi te ostvaren respektabilan broj zaposlenih.

“Nadam se da ćemo takmičenje za najbolju inovaciju nastaviti i idućih godina, jer ostvaruje ono što je naš cilj”, rekao je ministar Komić.

On je napomenuo da svi timovi koji učestvuju na takmičenju za najbolju inovaciju bivaju nagrađeni.

“Sve njih treba nagraditi, jer su svi vrijedni i zaslužili da dobiju nagrade. Normalno, u svakom takmičenju uvijek je neko najbolji”, dodao je Komić.

On je istakao izuzetnu saradnju sa Privrednom komorom Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, te timu sa Tehničkog fakulteta iz Novog Sada i Metalurškog fakulteta u Beogradu prilikom organizovanja ove manifestacije.

Pomoćnik ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Saša Stojanović rekao je da jedna od ekipa pobjeđuje, ali da su pobjednici i svi ostali učesnici koji svoju ideju pretoče u djelo, naprave novi proizvod i pokrenu proizvodnju.

“Danas se ništa na tržištu ne može prodati što nije novo, jer je postojeća tehnologija već zastupljena u proizvodnji i ne možemo biti konkurentni”, dodao je on.

Stojanović, koji je uz ministra Komića i član žirija, napomenuo je da izbor za najbolju inovaciju ima za cilj da podstakne inovativnost, odnosno da podstakne ljude da svoje ideje pokušaju pretvoriti u djela koja će sutra da zažive na tržištu i da naprave nove proizvode te pokrenu nove kompanije.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju održava se na prostoru Republike Srpske i Srbije. U organizaciji ove manifestacije učestvuje tim profesora sa Tehnološkog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka u saradnji sa Privrednom komorom.

U večerašnjem finalnom takmičenju za najbolju inovaciju plasirali su se i tim “A2 aronija” sa inovacijom liker od aronije, tim “Eko plant” sa inovacijom peletirano i granulirano stajsko gnojivo sa zeolitom i dobrim bakterijama bacillus subtilis, te tim “Medni nektar” sa inovacijom razdvajač voska od meda.

Nagradni fond takmičenja je 38.000 KM.

 

Srna