BANJALUKA – Iz Inspektorata Republike Srpske poručuju da će i u danima predstojećih praznika biti nastavljene pojačane kontrole na terenu, zbog čega su pozvali sve poslovne subjekte da se pridržavaju preventivnih mjera i ne izlažu riziku od kažnjavanja i zabrane rada.

“Takođe, pozivamo i građane da u toku praznične kupovine na ličnom primjeru pokažu odgovornost u ponašanju, te da blagovremeno obave sve planirane obaveze kako bi se izbjeglo stvaranje vićih gužvi, a svim građanima omogućilo da pod istim uslovima zadovolje svoje potrošačke potrebe, kao i trgovcima da nesmetano rade”, navodi se u saopštenju Insprektorata Srpske.

Navode sa vaskršnji i prvomajski praznici tradicionalno predstavljaju vrijeme okupljanja i slavlja, međutim trenutna epidemiološka situacija i dalje iziskuje strpljenje, razumijevanje i odgovornost.

“Korišćenjem maske, dezinfekcijom ruku, poštovanjem fizičke distance, ograničavanjem broja lica koja istovremeno mogu boraviti u objektu, znatno se smanjuje rizik, a građanima se omogućava nesmetana kupovina i korišćenje usluga. Naš zajednički interes je da privredni subjekti svoj rad prilagode trenutnim uslovima kako bi nesmetano radili u obimu u kojem je to moguće, ali uz poštovanje svih epidemioloških mjera”, ističe se u saopštenju.

Naglašavaju da poslovni subjekti koji poštuju mjere i organizuju svoj rad u skladu sa Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije i preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ne trebaju da brinu zbog dolaska inspektora.

“Međutim, svako neodgovorno ponašanje i nesavjesni pojedinci koji ugrožavaju zdravlje građana biće sankcionisani u skladu sa zakonom”, navodi se u saopštenju.

Republički inspektori su protekle sedmice izvršili 670 inspekcijskih kontrola poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije. U 32 slučaju subjekti su zatečeni u prekršaju, te su im izrečene kazne u iznosu od 53.000 KM, dok je za jedan objekat izrečena mjera zabrane rada.

U okviru provođenja navedenih mjera do sada je izvršeno 58.299 inspekcijskih kontrola u kojima su izrečene kazne u iznosu od 1.518.200 KM, dok je za 75 objekata izrečena mjera privremene zabrane rada.

Nezavisne