Republička uprava za inspekcijske poslove u novogodišnjoj noći i u dane predstojećih praznika vršiće pojačan inspekcijski nadzor preventivnih mjera zaštite od epidemije virusa korona na teritoriji Republike Srpske, najavila je vršilac dužnosti glavnog republičkog zdravstvenog inspektora Milica Matijević.

INSPEKTORI SE MOGU OČEKIVATI U BILO KOJE DOBA DANA Pojačan nadzor poštovanja mjera za vrijeme praznika
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Matijevićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakla da će se nadzor vršiti u pogledu pridržavanja preventivnih mjera, odnosno da li su poslovni subjekti organizovali svoj rad u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije.

– Dolazak inspektora se može očekivati u bilo koje doba dana, večeri, ali i u noćnim satima kada će inspektori provjeravati da li se poštuje radno vrijeme u skladu sa odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije – pojasnila je Matijevićeva.

Ona je rekla da će svako nesavjesno i neodgovorno ponašanje poslovnih subjekata biti sankcionisano u skladu sa zakonom u vidu novčanih kazni, te zabrane rada ukoliko se u objektu ne sprovode zaštitne mjere od širenja epidemije virusa korona.

– Nepostupanje po zdravstvenim propisima tokom epidemije smatra se krivičnim djelom – napomenula je Matijevićeva.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ona je najavila da će Republička uprava pojačan nadzor na teritoriji Republike Srpske vršiti sa 130 timova, a u Banjaluci sa 36 timova uz asistenciju policijskih službenika.

Prema njenim riječima, pojačani inspekcijski nadzor na teritoriji Republike Srpske vršiće svi raspoloživi kapaciteti republičkih inspektora i inspektora jedinica lokalnih samouprava uz asistenciju policije.

Matijevićeva je navela da je Republička uprava za inspekcijske poslove u prethodnom periodu izvršila više od 30.000 inspekcijskih kontrola, te identifikovala sve objekte koji predstavljaju najveći rizik sa aspekta širenja epidemije, a to su trgovački i ugostiteljski objekti, frizersko-kozmetički saloni i objekti za igre na sreću, koji će u narednom periodu biti pojačano kontrolisani.

Srpskainfo