LAKTAŠI, 25. juna  – Konzorcijumu firmi “Integral inženjering” Laktaši, “Đuro Đaković montaža” i “Zagreb montaža” povjerena je izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, a u Republici Srpskoj očekuju da će sve predviđene procedure biti uskoro završene kako bi krenula realizacija tog važnog projekta.

most

Tender za izbor izvođača radova krajem prošle godine raspisale su “Hrvatske ceste”, a u predviđenom roku stigle su tri prijave. Najpovoljniju ponudu u vrijednosti 23,49 miliona evra dostavio je konzorcijum firmi u kojem je “Integral inženjering” Laktaši, druga po vrijednosti je ponuda konzorcijuma “Hering” i GP “Mostogradnja” iz Širokog Brijega od 41,54 miliona, dok je 46,21 milion evra ponudio konzorcijum kompanija ICM i “Maeg konstrucioni” iz Italije.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je za ATV da je hrvatska strana objavila da je izabrala najpovoljnijeg izvođača radova i da očekuje da u najskorije vrijeme počne izgradnja mosta na Savi između Republike Srpske i Hrvatske.

– Očekujem da taj posao počne veoma brzo ako ne bude smetnji u vezi sa procedurama, žalbama, rokovima i slično – rekao je Trninić i dodao da je posao dobio konzorcijum u kome su jedna domaća i dvije hrvatske kompanije.

U javnom preduzeću “Autoputevi Republike Srpske” juče su potvrdili da je donesena odluka o dodjeli ugovora i da teče rok za žabe, a uporedo se radi i na izboru nadzora.

Radova, od uvođenja izvođača u posao, treba da budu završeni u roku od 30 mjeseci, odnosno 896 kalendarskih dana, uporedo sa gradnjom mosta počeće, kazali su ranije u “Hrvatskim cestama”, i gradnja pristupne saobraćajnice sa hrvatske strane. Priča o izgradnji mosta na Savi dužine 463 metra traje od 2004. godine, a projekat sa pristupnim saobraćajnicama je, prema ranijim podacima, vrijedan 64 miliona, a vrijednost mosta je 23,2 miliona evra.

 

 Glas Srpske