ISTRAŽIVAČKE novinarke neprofitnog portala „Intersept“ tvrde da su došle u posed 528 stranica dokumenata koji dokazuju da je američka zdravstvena agencija „Eko helt alajens“ od 2014. do 2019. državnim novcem finansirala eksperimentisanja s virusima korona u laboratorijama Vuhana.

Dokumenti su objavljeni nakon što je „Intersept“ tužio američki Nacionalni zdravstveni institut, koji im je u septembru 2020. odbio dati tražene spise na uvid. „Intersept“ se zatim pozvao na Zakon o slobodi pristupa informacijama, te godinu dana kasnije konačno dobio sudski proces.

Dokumenti tako jasno pokazuju kako je „Eko helt alajens“ svom dugogodišnjem partneru Institutu za virusologiju u Vuhanu i Univerzitetu „Ist Čajna normal“ donirao ukupno 3,1 milion američkih dolara za projekt radnog naziva „Razumevanje rizika od pojave virusa korona kod slepih miševa“.

Tačno 599.000 dolara od toga iznosa namenjeno je bilo identifikaciji i alteraciji virusa korona kod slepih miševa. To finansiranje je trebalo da se nastavi i nakon 2019, ali ga je Trampova administracija, u jeku pandemije, obustavila 2020.

– Terenski rad uključuje izrazito visok rizik od izloženosti SARS-u ili drugim varijantama virusa korona. Pogotovo budite oprezni dok radite u pećinama gde se nalaze velike količine slepih miševa i gde vam preti opasnost udisanja prašine iz njihovih fekalija.

Posle objavljivanja ovih dokumenata još više stručnjaka smatra da i te kako postoji mogućnost da je kovid 19 mogao da nesrećnim slučajem pobegne iz laboratorije u Vuhanu, koji se zvanično smatra izvorištem pandemije.

Osim toga, u dokumentima ima podataka i o pravljenu novog virusa, a stručnjaci koje su novinari kontaktirali smatraju da bi takva istraživanja morala biti zabranjena.

Važno je napomenuti i kako je predsednik agencije „Eko helt alajens“ Peter Dazak dokazano pomagao pri organizovanju naučnika da svaku raspravu o mogućem laboratorijskom poreklu kovida 19, čak i ako je utemeljena na naučnim, ocrtaju kao teoriju zavere.
Još je više zabrinjavajuće svedočenje pred Kongresom zaštitnog lica američke borbe protiv pandemije kovida 19 Entonija Faučija, koji je izjavio da američki Nacionalni zdravstveni institut nikada nije finansirao istraživanje eksperimenata na Institutu za virusologiju u Vuhanu kojim bi se povećao nivo zaraznosti virusa korona, prenosi B92.

Dokumenti ne utvrđuju je li Fauči, koji je bio na čelu odeljenja koje je finansiralo institut u Vuhanu i koji je službeno bio nadležan za nadgledanje eksperimenata u Vuhanu, zaista i bio svestan onoga što se u Vuhanu događalo.

Novosti.rs