Majkl Pakard, 56-godišnji ronilac i lovac na jastoge iz američkog grada Velflita u saveznoj državi Masačusets kojeg je u petak tokom jednog zarona progutao pa zatim ispljnuo grbavi kit, u nedjelju je na internet forumu Reddit odgovarao na razna pitanja o tom susretu.

Jednog korisnika je zanimalo koja je njegova druga najluđa priča s ronjenja.

“Jednom sam vidio truplo osobe koja se vodila kao nestala. Znao sam sretati i velike bijele psine”, rekao je Pakard.

Drugog je korisnika zanimala je tekstura kitovog jezika.

“Bio sam u ronilačkom odijelu pa ne mogu reći, ali usta kita puna su vode”, rekao je 56-godišnjak.

Pakard je tokom odgovaranja na pitanja rekao da je malo prije nego što se sve oko njega smračilo pomislio na svoju suprugu i djecu, ali i da ne planira napustiti svoj posao lovca na jastoge.

“Naporan je to i usko specijalizovan posao. Lov pomoću zamki prosječnoj osobi je znatno lakši. Korektno sam plaćen, ali obim posla zavisi od sezone”, dodao je.

Jedan korisnik Reddita pitao ga je da li je u ustima kita pronašao kojeg jastoga.

“Nažalost, nisam”, rekao je Pakard.

Ronilac je ponovio da je u ustima kita proveo 30 do 40 sekundi te da je bio gotovo pa uvjeren da će umrijeti.

Pakard je rekao da je iz usta kita “izašao” kada ga je ovaj izbacio micanjem glave i jezika, ali da nije siguran. Upitan je i da li je ustima išta vidio.

“Ništa. Bio je totalni mrak”, rekao je 56-godišnjak i rekao da se mogao ugušiti i utopiti da nije na vrijeme pronašao svoj regulator za ronjenje.

Ronilac je rekao da jako rijetko tokom zarona viđa kitove te da se isti u pravilu klone ljudi.

Jedan ga je korisnik pitao da li je kitu dao ime, te nosi li zbog incidenta ikakav novi nadimak.

“Kitu još nisam dao ime, a mene mnogi ljudi sada zovu ‘Jona’, što je dosta očigledno”, našalio se Pakard.

Podsjetimo, Jona je bio starozavjetni prorok, jedan dvanaestorice malih proroka. Prema legendi, Jona je pozvan da propovijeda u asirskoj prijestonici Ninivi, smrtnom neprijatelju Izraela. Bježeći od zadaće, ukrcao se na brod, ali su ga mornari bacili u more, gdje ga je zbog neposluha Bogu progutala riba. Jona je u utrobi ribe proveo tri dana. Nakon što se pokajao, riba ga je izbacila.

Pakard je rekao da tokom izronjavanja kita nije osjetio nikakvu promjenu u pritisku, ali da najprije nije ni znao gdje se nalazi.

“Mislio sam da je možda morski pas, ali kako nisam osjetio zube i kad sam uočio da je prostor veći, shvatio sam da sam u kitu”, pojasnio je.

Ronilac je rekao da mu se kit “prišunjao” s leđa te da je osjetio kako mu se približava.

“Sekund poslije, bio sam u njemu”, dodao je i otkrio da je davno preživio i pad aviona, piše “Jutarnji.hr”.

Pakard je rekao da bi želio da ga u Netflixovoj ekranizaciji događaja glumi američki glumac Met Dejmon, a da njegova supruga želi Šona Pena.

Ronilac drži da ga je kit slučajno progutao dok je tražio kril, odnosno planktonske rakove.

Pakard kaže da je u bolnici u koju je primljen bio prava senzacija.

“Nakon što sam im rekao da sam zapeo u ustima kita, sve su sestre i doktori došli da me vide, te pitati o detaljima. Jedna je sestra došla s notesom i tražila da joj kažem brojeve za loto”, dodao je.

Ronilac je rekao da kit nakon što ga je progutao nije otplivao daleko već da ga je ispljunuo blizu njegovog broda. Pakard je dodao da nije imao problema s disanjem.

“U jednom trenutku sam ostao bez regulatora, ali brzo sam ga pronašao”, pojasnio je.

Pakard je rekao da je u susretu s kitom zadobio tek manje povrede.

“Boravak u ustima bio je neopisiv. Usta su mu puna vode. Osjetio sam kako se stežu mišići usta. Skoro uopšte se nisam mogao pomjerati. Osjetio sam kako me pokušava pljunuti. Jako čudan osjećaj. Ne mogu ga ni s čim uporediti”, dodao je.

Ronilac je rekao da kit nije pretrpio nikakve povrede.

(Jutarnji.hr/Nezavisne)