Eparhija raško-prizrenska saopštila je da zbog najnovije epidemiološke situacije predstojeće manastirske i parohijske slave treba proslavljati isključivo u krugu manastirskog bratstva-sestrinstva ili lokalne parohije.

Poklonike i pokloničke grupe koji namjeravaju da posjećuju svetinje u sastavu te eparhije pozvala je da svoja putovanja odgode do daljeg.

Pojedinačne posjete onim manastirima koji nisu potpuno zatvoreni za posjete, moguće su samo po najavi i blagoslovu uprave manastira, uz obavezno nošenje zaštitnih maski, bez zadržavanja u manastirskim prostorijama i noćenja, navodi se u saopštenju.

Iz ove eparhije savjetuju da porodične slave treba proslavljati samo u krugu porodice i najbližih srodnika, bez zvanja gostiju, kako je to inače uobičajeno, a slavski kolač treba donijeti na liturgiju u parohijski hram da bi ga sveštenik blagoslovio i prelomio sa svečarem.

– Malo osvještanje vodica i dalje se neće obavljati po domovima vjernika, ali će u hramovima uvijek biti osveštane vode, kako bi vjernici mogli, po potrebi, da je dobiju od sveštenika i ponesu domovima – navodi se u saopštenju.

Iz Eparhije raško-prizrenske savjetuju da se vjenčanja, krštenja i sahrane obavljaju samo u užem krugu porodice, uz pridržavanje svih pravila nadležnih institucija o ponašanju na javnim skupovima.

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

Vjernici sa prostora ove eparhije mogu redovno da se okupljaju na liturgijska sabranja u svojim parohijskim hramovima po uobičajenoj praksi koja se primjenjuje od početka epidemije, a u manastirima će se svete liturgije služiti isključivo u prisustvu monaškog bratstva ili sestrinstva.

Iz Eparhije raško-prizrenske poručuju vjernom narodu da budu svjesni da briga o sopstvenom zdravlju nije izraz odsustva vjere već predstavlja prije svega izraz ljubavi i odgovornosti prema bližnjima.

Eparhija raško-prizrenska pozvala je svoje sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod da se pridržavaju svih mjera zaštite, poštujući odluke nadležnih zdravstvenih institucija i tako pokažu odgovornost za svoje i zdravlje svojih bližnjih.

O promjeni mjera vjerni narod će biti blagovremeno obaviještavan, navodi se u saopštenju iz Eparhije raško-prizrenske.

Srpskainfo