JEZERO, 25. novembra – Krater Jezero na Marsu, za koji je NASA objavila prije dva dana da će biti nova lokacija slijedeće velike misije na toj planeti, dobio je ime po opštini Jezero u Srpskoj, koja se nalazi u blizini Jajca.

 

Tako se navodi na sajtu Međunarodne astronomske unije, organizacije osnovane 1919, koja je zadužena za imenovanje zvijezda, planeta, asteroida i drugih nebeskih tijela i pojava, prenosi Al Jazeera Balkans.

Svjetski mediji takođe su prenijeli tu informaciju, navodeći da je ime kratera prigodno jer je, prema NASA, na tom mjestu je nekada bilo jezero, nastalo od široke riječne delte.

 

NASA smatra da je krater Jezero najpovoljniji za istraživanje jer se sastoji od različitih vrsta tla, a u kojima se možda skrivaju tragovi života. Nastao je udarom meteora sjeverno od ekvatora na Marsu.

Dodaje se da su se tu mogli „nakupiti i očuvati prastari organski molekuli i drugi potencijalni znakovi mikroba iz vode i sedimenata koji su se ulivali u krater prije nekoliko milijardi godina“.

Embedded video

 

– Krater Jezero nudi geološki bogat teren, star čak 3,6 milijardi godina, koji bi mogao da da odgovor na važna pitanja o evoluciji planeta i astrobiologiji. Uzorci s ovog jedinstvenog područja promijeniće način na koji razmišljamo o Marsu – istakao je Tomas Curbuhen iz NASA.

Misija „Mars 2020“, koja bi trebalo službeno da počne u julu 2020, obuhvata slanje rovera, robotskog vozila, na Mars u potrazi za tragovima života i prostorom na kojem je možda nekad bilo života.

Krater Jezero izabran je među 60 potencijalnih lokacija nakon detaljnog istraživanja i planiranja naučnika.

 

 

Srpskainfo