FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Još ne znamo koliko dugo traje imunitet nakon vakcinisanja protiv kovid-19, ali znamo pouzdano da su oni koji su preležali zarazu, zaštićeni, imuni između devet i 10 mjeseci, izjavio je za televiziju poznati italijanski virolog Andrea Krisanti.

ISTRAŽIVANJE U ITALIJI Pacijenti koju su preboljeli zarazu imuni na koronu do deset mjeseci
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Po njegovim riječima do ovoga podatka se došlo u istraživanju koje se sprovodi među stanovnicima opštine u regionu Veneto, gdje je 21. marta prošle godine identifikovan prvi slučaj zaraze kovid-19 u Italiji.

Profesor Krisanti kaže da su utvrdili kako su osobe koje su preležale zarazu u prvom talasu pandemije, a poslije toga su bile u kontaktu sa zaraženim osobama koje su se razboljele u drugom talasu, ne samo da se nisu inficirale nego je kod tih osoba utvrđeno da su razvili još više antitijela.

– Dakle, imunitet onih koji su preležali infekciju, traje najmanje devet mjeseci, a vrlo vjerovatno i duže – zaključio je Krisanti.

Profesor Andrea Krisanti je postao poznat po svojoj anti-kovid strategiji, koja je upravo primjenjena u opštini u Venetu.

On je predložio i tako je napravljeno, da se vrši masovno testiranje stanovništva, a ne da se čeka da se pojave prvi simptomi zaraze.

Srpskainfo