Društvenim mrežama širi se fotografija smrdibube koja je izazvala brojne polemike jer je, za razliku od onih zelenih na koje smo navikli, ova crveno-narandžaste boje?!

Odmah je uslijedila salva komentara sa raznim dezinformacijama od toga da je riječ o nekoj mutaciji prouzrokovanoj davnim bombardovanjem Srbije, preko upozorenja da je izuzetno otrovna, do toga da je dospjela iz Černobilja bježeći od rata.

Sve ove navode demantovao je u izjavi za Blic doc. dr Miloš Petrović sa Departmana za Fitomedicinu i zaštitu životne sredine Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu koji je kroz smijeh rekao da ništa od toga nije istina, pogotovo ne da je stigla iz Černobilja.

– Istina je da je ova forma relativno rijetka, a sama vrsta na našu veliku žalost nije rijetka i spada u grupu opasnih polifagnih štetočina u poljoprivredi. Vrsta na fotografiji koja se širi mrežama je Nezara viridula (L.) kod nas poznata i kao zelena povrtna stjenica. Stjenica se kod nas prvi put pojavila 2008. godine, a 2011. godine su primijećene prve ekonomski značajne štete na gajenim usevima (soja i paradajz) – priča za Blic dr Petrović.

On dalje objašnjava da crvena nije jedina boja u kojoj možete zateći ove omražene insekte.

– Ova vrsta ima devet formi boja, što se stručno naziva polimorfizam. Jedinka sa slike pripada formi aurantiaca te joj je pun naziv Nezara viridula f. aurantiaca. Ova forma se smatra izuzetno rijetkom. U japanu se npr. nalazi jedna individua na 5.000 zelenih individua a kod nas se najčešće može pronaći u rano proljeće ili kasnu jesen kada ljudi u svojim domovima prilikom velikog proljetnog spremanja bašta, špajzeva i šupa pronalaze mjesta gdje su stjenice prezimile u grupama a u oči im upadne i ova naizgled čudna, ali zaista lijepa i interesantna jedinka, opet naglašavam, vrste koja je u našoj državi opasna štetočina velikog broja gajenih biljaka. Najveće štete pravi u proizvodnji paradajza, paprike, soje, u posljednje vrijeme i maka i drugih gajenih biljaka – objašnjava nam dr Miloš Petrović.

Sve u svemu, dr Petrović jasno podvlači da građani ne treba da dižu paniku, niti razvijaju teorije zavjere jer je ovakva pojava potpuno normalna u prirodi, ta da buba može da šteti samo biljkama, ne i čovjeku.

Srpskainfo