LAKTAŠI, 9. juni – Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske upozorio je da iz EU na domaće tržište dolazi zaražen sjemenski materijal “kako bi u startu uništili domaću proizvodnju i stvorili tržište za siguran plasman svojih trećerazrednih gotovih proizvoda”.
“Za svaku pohvalu je savjesnost naših inspekcijskih službi koje su pošiljke otkrile i spriječile njihov ulazak u BiH”, poručuju iz Saveza.

krompir
Iz ovog saveza navode da je šteta po poljoprivredu BiH od primjene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ veća od 250 miliona KM i da nisu saglasni sa izvještajem Svjetske banke, prema kojem je nominalna vrijednost štete oko 60 miliona KM.

U Savezu smatraju da se takvim izvještajem pokušava deklasirati ovdašnja proizvodnja, a javnosti prikazati “njihova, tobož, volja da pomognu našim poljoprivrednicima”.

Iz tog udruženja ocijenili su da je iskazani nominalni iznos štete sramotan, ali i da je poražavajuće da “naši nadležni ne čine ništa da adekvatno odgovore u skladu sa SSP-om”.

“Savez ostaje pri svojim ranijim zaključcima da će šteta prouzrokovana SSP-om preći iznos od 250 miliona KM i to kratkoročno. Nažalost, niko ne može da utvrdi dugoročne posljedice koje će biti katastrofalne po naš narod, a koje vješto guraju pod tepih sramotnim izvještajima”, navode za Srnu, iz ovog saveza.