LAKTAŠI, 1. maja – Nekada davno, prije trideset i više godina, Mladen Cvijetić, osnivač i prvi vlasnik danas veoma uspješne i perspektivne kompanije “Milco” iz Laktaša je u neformalnom razgovoru na jednom važnom političko-privrednom skupu izjavio: “Ne treba nam dizanje tenzija, već povećanje plata i penzija”.


Tu poslovnu politiku nastavio je i zadržao njegov sin Bojan, koji je preduzeće podigao na veoma visoku ljestvicu, gdje stoji postojano i danas. Milco d.o.o. se bavi prodajom robe iz oblasti crne i obojene metalurgije, i vodeći je distributer proizvoda od metala u regionu i šire.

Prošle godine je Vlada Republike Srpske donijela zakon i utvrdila prijedloge izmjena zakona za povećanje plata u javnom sektoru, a sve u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih. Izmjene ovih zakona predstavljaju jednu od mjera Vlade koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih.

Mnogi će reći pa tako i treba, i da to i nije neka informacija. Jer to su samo neke od mjera koje preduzima svaka normalna država u kriznim vremenima i situaciji kada inflacija obezvređuje narodne zarade i utiče na životni standard ljudi koji žive u njoj.

Ali ono što je informacija, pozitivan izuzetak i primjer je da to čine i neka privatna preduzeća. Najbolji primjer primjene preporuka Vlade Republike Srpske je kompanija “Milco” iz Laktaša i njen direktor Bojan Cvijetić, koja je uprkos inflaciji i teškim vremenima poslovanja, te velikim poskupljenjima i mnogobrojnim poslovnim izazovima svojim radnicima od prvog avgusta prošle godine povećala primanja za oko 10 procenata. Neka se zna da su radnici ove kompanije, nedavno opet imali povećanje plata i drugih davanja koja utiču na njihov materijalni status. Vrlo je izvjesno, da će se vrlo brzo, još jednom radovati povećanju svojih primanja i debljem saldu na svojoj platnoj kartici.

Kompanija “Milco” posluje više od tri decenije na domaćem i inostranom tržištu. Firma je koja posebnu pažnju poklanja zaposlenima, vodi računa o njima i njihovom društvenom statusu.

’’Njihovo zadovoljstvo je naša briga i način da ih ubijedimo da ostanu na svome kućnom pragu, u svojoj zemlji, a ne da se po inostranstvu dovijaju za koru hljeba’’, kaže direktor Cvijetić.

On smatra da je potez vlasti u Republici Srpskoj da smanji namete i poveća plate veoma dobar i koristan za cijelo društvo.

’’Poslodavac mora svoju dobit dijeliti sa onima koji mu stvaraju istu, misliti na njih i čuvati ih kao kap vode na dlanu’’, smatra direktor ove uspješne kompanije.

Ovu društveno odgovornu kompaniju uskoro čeka širenje poslovnog carstva, otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje novih radnika. Osim toga, odavno su prepoznati po humanosti i nesebičnoj pomoći raznim organizacijama i udruženjima.

Treba izdvojiti samo neke, kao što su Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, kao i Udruženje građana, “Mozaik prijateljstva“.

’’Pomaganje onima kojima je pomoć potrebna ćemo nastaviti i u narednom periodu, jer naše malo nekome znači puno’’, zaključuje direktor Bojan Cvijetić.

P.R.