LAKTAŠI, 28. maja – Televizijska serija “Černobilj” i priča o ekološkoj katastrofi koja se dogodila 26. aprila 1986. godine u nuklearnoj elektrani “Vladimir Ilič Lenjin” ruši sve rekorde gledanosti, a ovih dana četvorica “bajkera” iz Laktaša odvažili su se da na svojim “dvotočkašima” posjete černobiljsku elektranu.
ž

Miroslav Aleksić, Ljubiša Ćerketa, Vladimir Vojinović i Željko Đurić, kažu, da su se još prošle godine dogovorili da odvezu “černobiljsku rutu” , a trodnevni put vodio ih je od Laktaša preko Debrecina i Kijeva do “Memorijalne elektrane Vladimir Ilič Lenjin”.

cernobil6_result

Prvi utisak stao je u jednu riječ:

Zastrašujuće

cernobil9_result

Zastrašujuće, kaže Željko, i nastavlja: “Prevalili smo dug put, bili smo pomalo i umorni, ali kada smo stigli u takozvanu“zabranjenu zonu” umor je nestao. Inače, tamo je, i dalje, ograničen pristup krugu elektrane i nije običaj da se turistima, tek tako, omogući ulazak, dok je pristup samoj elektrani zabranjen. Ipak, uspjeli smo da, zajedno sa našim vodičem, obiđemo prostor oko mjesta na kojem se dogodila nesreća i zaista, dok se korača tuda,  uvuče se neki zastrušujući osjećaj koji je teško opisati. Obišli smo i obližnji grad Pripjat koji je danas napušten, a tamo su još uvijek vidljive posljedice svega što se dešavalo.”

cernobil3_result

cernobil10_result

cernobil7_result

Nakon ekološke katastrofe u Černobilju, uzrokovane eksplozijom jednog od reaktora, evakuisano je više od 100 000 ljudi, a radiokativni oblak prekrio je veći dio Evrope.

cernobil8_result (1)

viber_image_2019-05-28_14.29.26

viber_image_2019-05-28_14.30.06

Černobiljska elektrana, nakon nesreće, nastavila je sa radom, a zvanično je zatvorena 2000.godine.

 

ATV