LAKTAŠI, 16. juna – JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ osnovana je 1955. godine pod nazivom „Dom kulture“. Do 1998. godine djeluje pod nazivom „Narodni univerzitet“, a 2008. mijenja naziv u JU „Centar za kulturu i obrazovanje“. 

Ova ustanova je centar svih kulturnih dešavanja u našoj opštini, bilo da je organizator ili tehnička podrška ostalim institucijama kulture. Pored redovnih aktivnosti, Centar za kulturu i obrazovanje bavi se i formalnim obrazovanjem. Organizator je i brojnih pozorišnih predstava za djecu i odrasle, koncerata, izložbi. Brojne manifestacije, koje su sada već tradiocionalne, su prepoznate širom regiona. Internacionalni festival amaterskog teatra postoji od 2006., Salon stripa od 2008., Likovna kolonija „Lasta“ od 2009. U saradnji sa JU Narodna biblioteka „Veselin Masleša “ Laktaši i SPKD „Prosvjeta“ Laktaši od 2003. godina ova ustanova okuplja zavičajne stvaraoce iz svih oblasti kulture. Svake godine povodom Dana opštine Laktaši organizuju se „Zavičajna susretanja“. 

U okviru Centra djeluje i Dramski studio „Daske“, kroz koji su prošle generacije glumaca amatera. Do sada su odigrali mnogo predstava za djecu i odrasle, te učestvovali na mnogim festivalima.

Ova ustanova raspolaže sa prostorom površine 1420 kvadratnih metara u kome se nalaze umjetnička galerija, sala sa 500 mjesta, kabinet za kurseve informatike, te učionice za kurseve stranih jezika.

U februaru ove godine završena je obimna rekonstrukcija velike sale, koju su finansirali Opština Laktaši i Projekat integrisanog lokalnog razvoja, koji je zajednički projekat Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH.