Životi naših pacijenata priključenih na kiseonik zasad više nisu u opasnosti.

"IZBJEGLI SMO TRAGEDIJU" Đajić ističe da u UKC sutra ujutro stiže jedna cisterna kiseonika
FOTO: RTRS

Ovo je poručio direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić, naglasivši da je pronađeno privremeno rješenje, kad je riječ o snabdjevanju ove zdravstvene ustanove kiseonikom.

– Rješenje koje smo našli je privremeno. Danas u kasnim poslijepodnevnim časovima dobili smo potvrdu preduzeća Messer, ovlaštenog u BiH za distribuciju medicinskog kiseonika, da će ipak hitno uputiti jednu cisternu prema nama. Očekujemo da stigne tokom noći ili ranog jutra. Zahvaljujemo im se što su shvatili da je ova nevjerovatna, dramatična situacija stvarna i što su pružili ruku pomoći životno ugroženima – naglasio je Đajić.

Dodao je da je već sinoć naredio mjere štednje kiseonika.

– Napravili smo racionalizaciju, smanjili dio hladnih operativnih slučajeva što nam je kupilo vrijeme i omogućilo da dočekamo ovu isporuku. Živim u vjeri i nadi zajedno s cijelom javnosti da će cisterna stići na vrijeme. Ova isporuka pokriće potrebe pacijenata UKC Republike Srpske u sledeća dva, tri dana. Za dalje, ne znam. Vjerujem da ćemo se već nekako snaći  – rekao je Đajić.

Prema njegovim riječima, u posljednji je tren izbjegnuta tragedija i mogućnost masovnog umiranja na odjelima i klinikama UKC RS, zbog nedostatka kiseonika.

– A to nam je priredio svojim neodgovornim i sebičnim ponašanjem Draško Stanivuković. Neoprostivo – poručio je Đajić.

Srpskainfo