LAKTAŠI, O4. avgusta – Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske poziva građane da obavijeste nadležnu policijsku stanicu ukoliko su pronašli putne isprave za koje su prethodno prijavili krađu ili nestanak.
Iz MUP-a napominju da se putna isprava, koja se prijavi kao ukradena ili nestala, proglašava nevažećom i za njom se raspisuje potraga.

bh-putovnica-0428

Interpol Zagreb skrenuo je pažnju da se prilikom granične kontrole svakodnevno zatiču osobe sa putnim ispravama koje se potražuju u evidencijama ukradenih i izgubljenih i da je najčešće riječ o dokumentima koje su osobe izgubile, pa nakon određenog vremena pronašle, a o tome nisu obavijestile nadležnu policiju.

Iz Interpola Zagreb upozoravaju da u slučaju neposjedovanja važeće putne isprave i nemogućnosti utvrđivanja identiteta osobe, građaninu nije omogućen ulazak u Hrvatsku, što iziskuje finansijske troškove, prekidanje putovanja i oduzimanje vremena.

Iz MUP-a Srpske podsjećaju da je na sajtu Ministarstva moguće pristupiti bazi izgubljenih i ukradenih dokumenata, posredstvom koje građanin može provjeriti da li je određeni lični dokument proglašen nevažećim.

 

/Srna/