BANJA LUKA, 06. februara – Besni vozači tražili su od Gradske uprave Banjaluka da na kružnom toku na Laušu postave veliku tablu sa natpisom da automobili u unutrašnjoj traci nemaju prednost.

Kruzni_tok_Banja_Luka_vesti_blic_safe

– Da li možete na kružnom toku na Laušu staviti veliku tablu da auta u unutrašnjoj traci moraju propustiti one iz spoljne, pa tek onda izaći? Taj kružni sa dve trake je veliki problem, jer mnogo naroda ne zna pravila – pitali su vozači nadležne, tvrdeći da mnogi ne znaju koristiti kružni tok sa dve trake.

Zbog onih koji ne poštuju pravila često se na kružnim raskrsnicama čuje zvuk sirene, škripanje guma i psovke, a nepoznavanje propisa često uzrokuje i sudare.

Pravila kružnog toka su jasna. Auto u unutrašnjoj traci, pri izlasku iz raskrsnicnema prednost u odnosu na auto u spoljašnjoj traci kružnog toka. Dakle, vozači iz unutrašnje trake ne smeju da seku put ostalim vozačima, već treba da voze u kružnom toku sve dok ne budu imali priliku za bezbedan izlaz iz raskrnice, ne ometajući ostale vozače.

Istovremeno, vanjskom trakom se kreću samo vozila koja iz raskrnice izlaze na prvom isključenju.

– Treba unutrašnju traku zatvoriti i zasaditi cveće tako da ne zbunjuje ljude. Mnogo ih je koji su ubeđeni da oni u unutrašnjoj traci imaju prednost pa drsko stisnu po gasu kad se isključuju misleći da svi ostali u tom trenutku trebaju stati i propustiti njih koji seku spoljnu traku. Najgore je definitivino ovde na Laušu – kaže jedan od vozača, dodajući da na kružnim tokovima treba postaviti i policajce da kažnjavaju bahatost.

I dok kružni tokovi svagde u svetu služe lakšem toku saobraćaja i smanjenju gužvi, u Banjaluci stvaraju velike probleme. Kružni tok na Laušu je jedan od najprometnijih, pa ne čudi nerviranje vozača koji su svoje probleme podelili čak i sa Gradskom upravom.

Uzrok ovog smešnog i tužnog apsurda je veoma ozbiljan problem koji se treba sistemski rešavati, smatra predsednik udruženja autoškola Banjaluka, Zdravko Ivić.

– Problem je još u polaganju vozačkog ispita, tačnije teoretskoj nastavi koju uglavnom ne drže stručnjaci. Bitnije im je da uzmu po 80 KM, od 50 ljudi i zarade novac za 50 minuta, a tu se onda stvara veliki problem – tvrdi Ivić.

Dodaje da problem predstavlja i to što instruktori sa kandidatima ne mogu da voze po celom gradu, već i tu imaju ograničenja.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

– Ima tu mnogo propusta kada su polaganja vozačkih ispita u pitanju, zato ne čudi što neki ne znaju kako se vozi u kružnom toku iako je to nešto što se podrazumena i besmisleno je postavljati ikakve table, koje ni ne postoje – dodaje Ivić.

Slično su vozačima koji traže nove znakove odgovorili i iz Gradske uprave, navodeći da se podrazumeva da vozač koji ima vozačku dozvolu ima i neophodno znanje vezano za pravila i propise iz saobraćaja na putevima.

– Zakonskim i podzakonskim aktima iz oblasti saobraćaja i puteva, nije predviđeno postojanje saobraćajnog znaka kojim bi se definisalo ko ima prednost u kružnom toku. Za kretanje vozila u kružnom toku, važe opšta pravila saobraćaja – navode u Gradskoj upravi.

Vozači iz drugih gradova

Probleme nesvesno znaju praviti i vozači koji dolaze iz manjih gradova koji nemaju kružne raskrsnice i nisu se susretali sa njima, što još jednom pokazuje koliko je teoretska nastava važna.

Primera radi, vozač koji je polagao u Prnjavoru u kome nema kružnog toka, niti većih raskrsnica, kada se u Banjaluci susretne sa kružnim tokom može imati problem.

 

Blic