Nago tijelo u javnosti uvijek izaziva burne reakcije, pa čak i kada je riječ o umjetnosti. Tako je zbog jučerašnje izložbe u Banjaluci reagovala i policija.

Performans dvoje nagih umjetnika u izlogu banjalučke Galerije Plus, bio je uvod u otvaranje izložbe „Inter/Akcija“. Da li je nekome ovaj prizor zasmetao još nije jasno, ali je, uglavnom, umjetnike obišla čak i policija.

– Policija je napravila uviđaj. Da li je bilo anonimnih pritužbi, ne znam, ali mi smo performans završili, uz aplauz – rekla je za Srpskainfo direktorka Muzeja savremene umjetnosti RS, Sarita Vujković.

MSU RS je u saradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Fakultetom likovnih umetnosti i Odeljenjem za istoriju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu otvorio izložbu „Inter/Akcija“, koja je predstavljena u izložbenom prostoru Galerije Plus.

– Izložba je otvorena performansom umjetnika koji je inače postdiplomac u Beogradu. To je rad koji korespondira u osnovi sa istorijom umjetnosti, u smislu da su gola nagla tijela prisutna kroz istoriju umjetnosti od antike do danas, a način kako je izveden aludira na baroknu umjetnost i zapravo se bazira na tijelu kao medijumu za izvođenje umjetničkog djela – pojašnjava Sarita Vujković.

Izložba „Inter/Akcija“ je rezultat saradnje, dijaloga i razmjene o idejama i pitanjima savremene umjetnosti koji već pet godina realizuju studenti Fakulteta likovnih umetnosti i Odeljenja za istoriju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Saradnja je sada proširena i na Banjaluku.

Mentorke ovog projekta su: doc. dr Biljana Đurđević, prof. dr Olivera Parlić sa Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda, dr Ana Ereš sa beogradskog Filozofskog fakulteta i prof. dr Borjana Mrđa sa Akademije umjetnosti iz Banjaluke.Koordinator projekta je viši kustos Muzeja savremene umjetnosti RS, Mladen Banjac.

Izložba je otvorena do 5. septembra

Srpskainfo