LAKTAŠI.31.januara- Prije izvjesnog vremena, Nezavisni online magazin “Glas Laktaša” započeo je svojevremenu priču o Srbima, slavnim ličnostima, koji su ostavili za sobom izuzetne vrijednosti.

Pišemo o piscima, vojskovođama, vladarima…a prvi u nizu o kome smo pisali, bio je Vuk Stefanović Karadžić. Na našu veliku radost, imamo priliku da prenesemo najavu našeg Centra za kulturu i obrazovanje, u kojoj nas očekuje jedna vrlo zanimljiva i poučna izložba., posvećena upravo njemu.

Фотографија корисника Центар за културу и образовање Лакташи

 

Naime, u srijedu, 01. februara u 12 časova u Galeriji JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Laktaši, učenici O.Š. „Mladen Stojanović“ Laktaši će imati priliku pogledati izložbu „U susret Vuku“ koja se organizuje povodom 200-godišnjice štampanja djela Vuka Karadžića i 152-godišnjice od njegove smrti (1787 – 1864)

Na pregledan i zanimljiv način kroz sliku, ilustarciju i riječ, predstavljen je život reformatora srpskog jezika i jednog od nosivih stubova srpske prosvjete, kulture i tradicije.
Organizatori izložbe su JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Laktaši i SPKD „Prosvjeta“ Laktaši u saradnji sa SPKD „Prosvjeta“ Banja Luka.
– Izložba je obrazovnog karaktera i glavni cilj je da đaci nauče nešto novo o velikom piscu i ocu naše duhovnosti i pismenosti, ali i da se podsjete Vukovih velikih djela – rekao je potpredsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Filip Perišić.
Iako, prvenstveno namijenjena učenicima i studentima, izložba je otvorena i za sve one koji žele da saznaju nešto više o srpskom jeziku, kulturi i tradiciji, kao i o životu i radu Vuka Stefanovića Karadžića.
Izložba će biti otvorena do 20. februara, a prije Laktaša bila je postavljena u više gradova u Republike Srpske.