LAKTAŠI, 12. oktobra – Svaki peti državljanin Njemačke ima migrantske korijene, a u zemlji je desetak miliona stranaca, a oni koji bi tek da spakuju kofere pitaju se da li im se isplati da krenu u tu avanturu.

damir3

Nedavno je njemačka vlada saopštila je da će proširiti sistem šestomjesečnih viza omogućujući ljudima izvan Evropske unije da potraže posao u toj zemlji, u trenutku kada njemačke vlasti pokušavaju da se izbore s nedostatkom kvalifikovane radne snage.

Mnogi koji bi da napuste domovinu trbuhom za kruhom, sigurno se pitaju kakav je život u Njemačkoj i koliko to zapravo košta?

U Njemačku su decenijama odlazili gastarbajteri i priče su se mijenjale tokom godina. Oni koji su plate primali u markama kažu da uslovi sada nisu ni blizu kakvi su bili. Priča se da su cijene stanova previsoke, ali i drugih stvari, ali uglavnom se generalizuje. Sve, naravno, zavisi i od mjesta stanovanja.

Damir Lenart najbolje je odgovorio svima koji se pitaju koliki su troškovi prosječne porodice u Njemačkoj. On je taksativno nabrojao šta koliko košta i izračunao mjesečne troškove uz napomenu da se troškovi odnose na Baden-Baden gdje živi.

– Kada se izračuna, 620 evra dajemo za stan. U to su uračunati troškovi iznajmljivanja prostora i neke od komunalija – Objasnio je Lenart i dodao da se struja odvojeno plaća i iznosi za njegovu porodicu mjesečno oko 60 evra.

Sljedeća stavka na Damirovoj listi bio je internet. On navodi da bez te stavke možete proći ako nemate djecu, ali ako imate, u tom slučaju vam je neophodan internet priključak.

– Postoji nekoliko opcija za internet. Ako ćete slabiji internet on je 35 evra, dok je bolja brzina oko 50 – kaže Damir koji preko Jutjuba objavljuje snimke, pa je odabrao skuplju opciju od 50 evra za svoju porodicu.

 

Čim se prijavite u Njemačkoj, kako on navodi, pošalju vam obavještenje o priključku za televiziju i ona iznosi oko 20 evra mjesečno i to se ne može izbjeći.

Među te osnovne troškove spada i osiguranje koje uzimate u banci i ono iznosi takođe 20 evra po mjesecu.

Kada se to sve sabere, osnovni troškovi Damirovu porodicu u Njemačkoj staju 770 evra za mjesec dana.

– Od 400 do 800 evra vam ode na hranu mjesečno – priča Lenart i dodaje da je nedjeljno dovoljno 100 evra ako ćete uzimati osnovne potrepštine, dok je 200 evra za one koji ne gledaju mnogo na cijene i uzimaju šta im se sviđa.

Vrtić u Njemačkoj je mjesečno od 150 do 450 evra, dok odlazak u školu košta mjesečno oko 40 evra. Gradski prevoz za odrasle je mjesečno oko 80 evra, dok je gorivo oko 60 evra.

Troškovi auta se tu ne završavaju. Kasko osiguranje je oko 60 evra, Damir ima dvoja kola pa ih izađe oko 120 evra plus porez oko 300 evra godišnje po automobilu u zavisnosti od toga kakav je auto.

Kada se sve sabere, mjesečni troškovi Damira staju 1.800 evra.

(Večernji list, Blic)


Novum
Novum
Novum
Novum