Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

Uz dobrodošlici na Janjske otoke, biser prirode u okolini Šipova koji privlači mnoge turiste, dovitljivi Janjani su na jošikovo drvo okačili dasku sa porukom „Dobro doš'o, izuj brige…uspori…uživaj!“ Mnogima ova poruka djeluje originalno i u skladu sa duhovitim i maštovitim Janjanima koji u svim situacijama imaju rješenje i originalan odgovor. 

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

Četiri kilometra od izvora rijeke Janj, nalaze se Janjske otoke, najpoznatije i najatraktivnije izletište u Šipovu. Ovo mjesto je pravo čudo prirode kraškog svijeta koje podsjeća na niz renesansnih parkova, sa bujnim zelenilom, kaskadama, potocima i malim vodopadima. U Janjskim otokama mještani sve više žive od turizma, iznajmljuju sobe i domaćinstva, uzgajaju ribu, prave na daleko čuveni sir i kajmak, izrađuju predmete od drveta u skladu saa svojom tradicijom.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

U vrelim ljetnjim danima hladni, pjenušavi Janj donosi nevjerovatnu svježinu. Temperatura vode ove rijeke, bez obzira na godišnje doba, uvijek je oko sedam stepeni Celzijusovih, a osim rijeke, dodatno osvježenje je i hlad stabala izraslih na ostrvcima između rukavaca. Brojne vodenice i vodenični točkovi sačuvani su na brzacima Janja, inače bogatog pastrmkom i lipljenom. 

Srpskainfo