Grupa srpskih stručnjaka napravila je uređaj koji sprečava širenje virusa korona kroz klimatizacione i ventialcione sisteme, i tako smanjuje rizik da se zaraza prenese na ovaj način.

Revolucionarno rješenje za sprečavanje širenja Kovida 19 radi na principu UVC zračenja, kojim se uništava DNK virusa i bakterija,a nadograđuje se na postojeće sisteme i ima široku primjenu u objektima sa centralizovanom klimatizacijom i ventilacijom gdje vrši sterilizaciju vazduha i ponovo vraća tako tretiran i potpuno čist vazduh nazad u prostor.

Kada su stručnjaci preporučili da se isključi klimatizacija u poslovnim prostorima i podržavali otvaranje prozora za strujanje i dotok svježeg vazduha – u problemu su se našli tržni centri, restorani, poslovni prostori, ali i bolnice.

– Kvarc UVC sistem, u tom dijelu distribucije vazduha po svim prostorijama, tu dočekuje patogene čestice u vazduhu sa UVC zračenjem jako velikog intenziteta zrači te ćelije i uništava DNK virusa i bakterija. Nema više mogućnosti da se virus dalje širi, a pročišćeni vazduh se vraća u prostoriju – pojasnio je Milan Zrnić, direktor razvoja Propopan.

Mikroorganizmi su veoma neotporni na ultravioletno zračenje UVC spektra, a sterilizacijom vazduha uništavaju se svi virusi i bakterije. Sterilizacija štiti od prenošenja virusa vazduhom i nije opasna po zdravlje ljudi.

Zrnić ističe da ovo zračenje pošto se nalazi u zatvorenom prostoru, u kanalima, nije opasno po zdravlje ljude, te da se može bezbjedno koristiti. Dodaje i da se takva tehnologija godinama koristi u bolnicama za sterilizacijiu medicinskog alata.

Ovu inovaciju podržala je i Vlada Srbije u okviru akcije “Budi i ti heroj” sprečavanja širenja i suzbijanja zaraze kovidom 19.

RTRS