LAKTAŠI, 16. jula – Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija nesmetano uz povoljne uslove za vožnju, a zastoji ili kraće obustave mogu se očekivati na dionicama na kojima se izvode radovi.

Saobraćaj - Foto: RTRS

SaobraćajFoto: RTRS

Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta,a od danas je omogućen ulazak u BiH za državljane zemalja EU i zemalja Šengen zone uz negativan PCR test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Stranci koji su u braku sa državljaninom/kom BiH uz pokazani vjenčani list mogu ući u BiH bez testa.

Isto važi i za djecu stranih državljana, čiji je jedan od roditelja državljanin BiH /za maloljetnu djecu uz pokazani rodni list/.

Režim saobraćaja na dionici auto-puta Gradiška – Banjaluka izmijenjen je zbog radova na postavljanju inteligentnih transportnih sistema /ITS/ i regulisan je privremenom signalizacijom.

U toku su radovi na magistralnom putu Ljubinje – Trebinje, u mjestu Tulje, a saobraćaj je obistavljen od 8.00 do 14.00 časova i preusmjeren na putni pravac Stolac – Do – Berkovići – Krivača – Bileća – Trebinje.

Na magistralnom putu u Vlasenici izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog izgradnje poslovnog objekta.

U toku su radovi na sistemu javne rasvjete u gradu Prijedoru na magistralnim i regionalnim putevima na tom području.

Zbog izgradnje vodovodne mreže, na području Prijedora režim saobraćaja biće izmijenjen na regionalnom putu Lamovita – Stari Majdan.

Režim u odvijanju saobraćaja izmijenjen je na dionici magistralnog puta Banjaluka – Stari Majdan u mjestu Radosavska zbog radova na proširenju vodovodne i mreže za prikupljanje otpadnih voda.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka dva – Srpske Toplice, za vrijeme izgradnje mosta preko rijeke Vrbas, izmijenjen je režim saobraćaja i regulisan privremenom signalizacijom.

U Brodu je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu koji se spaja sa ulicom Brodskog bataljona.

Na relacijama puteva međuentitetska linija Stanić Rijeka – međuentitetska linija Karuše i međuentitetska linija Banj Brdo – Bijeljina – Rača i međuentitetska linija Stanić Rijeka – međuentitetska linija Karuše kretaće se vanredni prevoz i vozačima je upućena molba za oprezniju vožnju i da poštuju uputstva lica iz pratnje.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo – Gradačac, u mjestu Turić Prosjek povremene SU obustave saobraćaja u vremenu od 8.05 do 15.05 časova.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod – Odžak u mjestu Klakar Donji u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave saobraćaje, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa – Podnovlje, na deminerskom radilištu “Gornji Božinci” u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave saobraćaje, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

U toku je izgradnja male hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš – Obodnik.

Zbog izgradnje raskrsnice na dionici magistralnog puta Gornja Vijaka jedan – Derventa i dionici regionalnog puta Gornja Vijaka jedan – Gornja Vijaka dva izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog radova na raskrsnici na spoju auto-puta Banjaluka – Doboj i magistralnog puta Јohovac – Rudanka izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja tom magistralnom putu, kao i na dionici Modriča jedan – Vukosavlje /Јakeš/ – Podnovlje – Šešlije – Јohovac -Rudanka – Doboj – granica Republike Srpske /FBiH /Karuše/.

U toku je izgradnja male hidroelektrane “Krupac” na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac – granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom.

Zbog radova na magistralnom putu Drinjača – Milići – Vlasenica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš – Kneževo, u mjestu Živinice, pa su radnim danima u vremenu od 7.00 do 17.00 časova povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu Crna Rijeka – Bjelajce saobraćaj je obustavljen u vremenu od 8.00 do 16.00 časova.

Van vremena obustave, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

Na regionalnom putu Ukrina – Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku je rekonstrukcija puta i drugog mosta, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično jednom trakom.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik – Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom saobraćajnom trakom, dok se i na regionalnom putu Priboj – Lopare, u mjestu Priboj, preko mosta na Labuđanskoj rijeci, saobraćaj zbog oštećenja mosta, odvija naizmjenično jednom trakom.

U toku su i radovi na dionici regionalnog puta Šekovići – Caparde i saobraćaj se odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na regionalnom putu Površnice – Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare – Priboj – Banj Brdo.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna – Brezici, na području opštine Novi Grad, saobraćaj se odvija jednom trakom.

U toku je akcija “Da li vozite tehnički ispravno vozilo provjerite-2020” u okviru koje stručni tim AMS Republike Srpske besplatno preventivno kontroliše tehničku ispravnost vozila na pokretnom tehničkom pregledu.

Akcija se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova, auto-moto društvima i Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, a za danas je najavnjena u Šamcu, na parkingu ispred AMD Šamac, u vremenu od 9.00 do 13.00 časova.

Na području Federacije BiH saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima Ormanica na putu /Srebrenik-Orašje/, Vinac na dionici Јajce – Donji Vakuf i Јasen na magistralnom putu Prozor – Јablanica, a u funkciji su alternativni pravci.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo na magistralnom putu Јošanica – Stup, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi su u toku i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Za vrijeme obustave putnička vozila, kao i teretna vozila do 7,5 tona, biće preusmjerena na most Alije Izetbegovića, dok će vozila teža od 7,5 tona biti usmjeravana alternativnim pravcem.

U toku su radovi na mostovima i na dionicama Srebrenik – Šićki Brod preko rijeke Tinje i u mjestu Drenik, Olovo – Semizovac preko rijeke Ljubine, na ulazu u Јajce, te na petlji Blatuša kod Zenice.

Na ovim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica – Nemila kroz tunel “Vranduk” od 5.00 do 21.00 čas saobraćaj se odvija nesmetano.

Od 21.00 do pola sata poslije ponoći vozila se propuštaju naizmjenično, a do 5.00 časova saobraćaj je kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila teža od 7,5 tona alternativne pravce Doboj – Šićki Brod – Sarajevo i Žepče – Zavidovići – Olovo – Sarajevo.

Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR ili ELISA test star maksimalno 48 časova.

Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja PCR ili ELISA testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

BiH otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BiH mogu ući ukoliko imaju opravdane razloge i negativan test na virus kovid-19, ne stariji od 48 časova.

Ulazak u BiH je dozvoljen i za supružnike i maloljetnu djecu državljana BiH.

Srbija je otvorila svoje granične prelaze za putnički i robni saobraćaj bez neophodnog testa na virus korona i dozvole komisije.