Aleksandra Ninković Tašić, predsjednica društva “Mihajlo Pupin”, gostujući u programu Radio Beograd 2 prvi put je pročitala pismo Nikole Tesle upućeno prijatelju Amerikancu u kojem poznati naučnik jasno ističe svoju nacionalnu pripadnost.

"Ja sam Srbin, nema veze gdje sam rođen" Prvi put pročitano PISMO NIKOLE TESLE upućeno prijatelju Amerikancu
FOTO: VIVID LIGHT 888/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ja sam Srbin, nema veze gdje sam rođen. Po majci sam Srbin – napisao je Tesla.

– Originalno pismo koje sam sa pečatom i potpisom dobila prije nekoliko dana iz Amerike brani Nikolu Teslu njegovim riječima od zloupotreba kojima je bio izložen sve ove godine – rekla je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji “Klub 2”.

Ona je podsjetila i na pismo velikog naučnika iz fonda Kongresne biblioteke SAD, koje je ranije već objavljeno, a u kojem Tesla kaže da “Ne postoji narod koji je stradao više od srpskog naroda”.

– Zbog toga što smo toliko stradali postali smo narod pjesnika i mislilaca. Znate li šta je rekao veliki pesnik Gete o srpskim narodnim pjesmama. A sta mislite da bi rekao da je bio Srbin – pisao je Tesla 1895.

– Amerikanci malu knjigu o velikom srpstvu Nikole Tesle redovno štampaju u Kongresnoj bibljioteci, ne daju da padne u zaborav, kao što mi to činimo – rekla je Ninković Tašić.

Tanjug