LAKTAŠI, 20. marta – Po svedočenjima građana, polako nestaje iz urbanih sredina

Vrabac, dživdžan

Foto: Marko Jovanović

Vrapci su sve ugroženiji u gradovima, zato su ornitolozi odlučili da građanima u subotu poklanjaju sadnice žbunja.

Vrabac pokućar jedan od simbola Beograda i jedna od najbrojnijih ptica u našim krajevima, po svedočenjima građana polako nestaje iz urbanih sredina. Loša ponuda hrane, gubitak mesta za gnežđenje, pa čak i nedostatak suve trave od kojih vrapci svijaju gnezda, samo su neki od problema sa kojima se suočavaju, kaže Aleksa Vukićević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i savetuje da su ovi prolećni dani pogodni za sadnju žbunja koje vrapcima pruža dobro utočište i zaklon.

Foto: Arhiva DZPPS/Aleksa Vukićević

– Žbunje je za vrapce svojevrstan dnevni boravak tokom cele godine. Ovih dana se u žbunju vrapci pare, za nekoliko meseci u žbunju će se socijalizovati mlade jedinke, a kada dođe zima žbunje će biti mesto stalnog boravka jata vrabaca. Pored socijalnog momenta, žbunje ima i važnu bezbedonosnu ulogu za vrapce. Kada naiđe opasnost u vidu mačke vrapci zauzimaju pozicije na spoljnim tankim granama po kojima se mačka ne bi usudila da hoda. Ukoliko opasnost vreba sa neba u vidu kopca, vrapci brzo uleću u središte gustog žbuna – kaže Vukićević.

Foto: Arhiva DZPPS/Aleksa Vukićević

Pored žbunja vrapcima možete pomoći i postavljanjem kućica za gnežđenje, iznošenjem posuda sa svežom vodom tokom vrelih letnjih dana, a zimi možete napraviti hranilicu u kojoj ćete svojim pernatim komšijama ponuditi zrnevlje poput sirovog suncokreta.

(Telegraf.rs)