LAKTAŠI, 14. maja – Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na sastanku sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom dogovorio da se za građane BiH utvrdi isti tretman ulaska u Grčku, kao i za građane Srbije.

Dodik je pojasnio da to znači da će građani BiH moći slobodno da koriste ta prava i da lakše uđu u Grčku za vrijeme godišnjih odmora.

– Mislim da je to dobra vijest za sve građane – rekao je Dodik za RTRS.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

On je naveo da je na sastancima sa Micotakisom i sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom bilo riječi o razvoju bilateralnih odnosa.

– BiH i Grčka nemaju otvorenih pitanja. Posebno sam ukazao da su odnosi Grčke sa BiH isključivo u okviru Republike Srpske i da smo u tom pogledu ponosni na dobre odnose koje smo imali u prošlosti, ali i zahvalni na pomoć i podršku koju su oni nama pružali u proteklo vrijeme – rekao je Dodik.

On je zahvalio za činjenicu da Grčka nije pristala da bude dio snaga koje su u okviru NATO saveza bombardovale Republiku Srpsku i srpski narod.

– To je nešto za šta srpski narod treba da ostane trajno zahvalan – istakao je Dodik.

On je naveo da je na sastancima ukazao i na potrebu bolje ekonomske saradnje, te ocijenio da u tom pogledu postoje dobre pretpostavke.

Dogovoreno je, dodao je Dodik, da zamjenik ministra spoljnih poslova za ekonomsku diplomatiju dođe u posjetu Sarajevu i Banjaluci, kako bi se otvorile mogućnosti za što bolju saradnju.

– Očekujemo da se to desi u narednom vremenu – rekao je Dodik.

On je naveo da je sagovornike upoznao sa aktuelnim dešavanjima u BiH, te ukazao na činjenicu da je to veoma složena državna zajednica, u kojoj se primjenjuje Dejtonski mirovni sporazum, a koji je međunarodna zajednica dovela u poziciju degradacije.

Dodik je ukazao i da BiH sve ove godine pokazuje da egzistira i živi isključivo zbog međunarodnog angažmana, koji se ogleda kroz činjenicu da u njoj postoji visoki predstavnik i da u Ustavnom sudu imaju tri sudije.

– Jesmo za evropske integracije, ali smatramo da zemlja koja je pod nekom vrstom međunarodnog prorektorata veoma teško može da računa na ispunjavanje uslova, a to je da je suverena i stabilna, jer BiH to nije – rekao je Dodik.

On je izrazio želju BiH za evropskim integracijama, ali napomenuo da to ne zavisi samo od nje.

– Ti kriterijumi koji su visoko podignuti izmjenom posljednjih procedura i više su usmjereni ka tome da mi to ne dosegnemo nego da uspijemo da ih ispunimo – smatra Dodik.

On je naveo da je sagovornike upoznao sa činjenicom da Srbi ne mogu da prihvate članstvo u NATO, imajući u vidu da su Srbi u Republici Srpskoj, ali i Srbiji, bombardovani od ove vojne alijanse.

– Ukazao sam i na duple međunarodne standarde u pogledu Kosova i Metohije i Republike Srpske i svega onoga što je važno u svim razgovorima i debatama u Republici Srpskoj i Bih, ali i regionu povodom same BiH – rekao je Dodik.

SRNA