LAKTAŠI, 31. avgusta – Nekada davno Sveti Sava je postavio kamen temeljac srpskom školstvu. Ulagao je nadljudske napore da bi opismenio naš narod. Bilo mu je jasno da samo obrazovan narod može imati dobar život i dobru budućnost.

Ikona-Sv.-Save

Na tom temelju stasale su sve naše generacije. Sveti Sava je žila kucavica svake naše institucije, svake škole i učionice. On je temelj srpske prosvete. Na tom temelju svoje obrazovanje su uspješno gradili svi. Svi od Despota Stefana i Kneza Lazara, preko Njegoša i Dositeja, Tesle i Pupina, pa sve do Jove Zmaja, patrijarha Pavla, Vladete Jerotića i mnogih drugih. Naša istorija je puna slavnih junaka i i velikih podviga. Svjetska nauka mnogo duguje našim naučnicima. Naši doktori liječe svuda po svijetu.Naše škole su dale hiljade ljudi koji su najbolji u svojim oblastima.

Škola je naša druga kuća. Škola je svetinja. Školu ne može ništa da zamjeni. Zato treba da je poštujemo i volimo svim srcem. Ona je neizbrisivi dio nas, hrana bez koje ne možemo. Danas je našem narodu škola potrebnija nego ikad! Da nas probudi iz sna i pokaže pravi put. Put mudrosti koji će nas odvesti u bolje sutra. Da bi sačuvali školu moramoda se žrtvujemo, trudimo i da stičemo znanja, jer je znanje neprocjenjivo. Samo sa znanjem možemo da se nadamo boljem. Zato radimo na sebi temeljno i strpljivo, a naš trud će da se isplati, kao što se isplatio trud Svetoga Save i Nikole Tesle.

Duboko vjerujemo da će iz naših školskih klupa izaći mnogi dobri i kvalitetni ljudi, koji će napraviti mnogo dobrog kojim ćemo se svi ponositi. Zato svim učenicima, studentima i prosvetnim radnicima želimo srećan početak nove školske godine i neka škola bude kamen temeljac našeg uspjeha.