LAKTAŠI, 25. oktobra – JU “Centar za kulturu i obrazovanje” Laktaši Vas poziva u srijedu, 25. oktobra 2017. godine sa početkom u 20 časova na predstavu „Naši dani“.
1
Radoslav Milenković, glumac i pozorišni reditelj iz Beograda, kompletan je autor ove monodrame koja je od premijere u Zemunu 1984. do danas izvedena više od 1500 puta u preko 100 gradova u više od 10 zemalja na dva kontinenta.
2
Ova monodrama je nastala dramatizacijom satiričnih pjesama V.P.Disa („Naši dani“ i „Himna“) i najznačajnijih pripovjedaka Radoja Domanovića („Stradija“, „Danga“ i „Mrtvo more“) koji je oštro, kritički bezpoštedno i duhovito slikao vlast svoga vremena.

“Iako je bio hroničar svoga doba, Radoje Domanović je ocrtao ne samo ljudske odnose i karaktere u srpskom društvu i konkretnoj istorijskoj situaciji, nego i opšte ljudsko i društveno zlo, koje se univerzalno prepoznaje u svakom vremenu. Kroz imaginarno putovanje koje glavni lik preduzima u naporu da se, nakon dugogodišnjeg izgnanstva, vrati u svoju otadžbinu, on se susreće sa predstavnicima vlasti i postaje učesnik i svjedok rasula i propasti svih slojeva društva. A najdramatičniju promjenu glavni junak doživljava kada se u preispitivanju nacionalnih mitova suočava sa razarajućom istinom koja poništava idealizovanu (i mitomansku) sliku zemlje njegovih predaka. Kombinacijom bravuroznog verbalnog plana i snažne fizičke ekspresije, potpomognute pantomimom, žanrovski oslonjene na raznovrsna sredstva, predstava svojom aktuelnošću i angažovanošću u potpunosti korespondira sa svojim savremenicama tj. našim danima.”

Ova predstava se igra u Laktašima povodom saradnje JU “Centar za kulturu i obrazovanje” Laktaši i Gradskog pozorišta Jazavac Banjaluka u sklopu festivala “Zaplet 09” i programa “Zaplet na točkovima”.

Cijena ulaznice je 5 KM.

Više informacija možete dobiti na broj telefona: 532 217.