LAKTAŠI, 21. marta – Obuci i ti šarene čarape!

Danas, tačnije 21. marta obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom, pa tom prilikom obuci šarene, različite čarape kako bi iskazao/la podršku svim onima koji boluju od ove bolesti.

 | Autor: ghr.nlm.nih.gov:condition:down-syndrome.jpgGHR.NLM.NIH.GOV:CONDITION:DOWN-SYNDROME.JPG

Svjetski dan Down sindroma prvi put se obilježio 2006. godine u Singapuru, a od tada se širom svijeta stvorila cool podrška oblačenja šarenih čarapa. Ako nisi znao/la, osobe koje boluju od Down sindroma za razliku od svih nas imaju jedan hromozom viška. Ponovi svoje znanje iz biologije i prisjeti se što su hromozomi?

Putem hromozoma, sićušnih nakupina bjelančevina, prenose se sve nasljedne karakteristike. Zbog toga ti imaš plavu kosu, a tvoj najbolji prijatelj/ica smeđu, ili obrnuto. Osobe s Down sindromom imaju određeni stepen poremećaja u razvoju (mentalni hendikep), ali on varira od osobe do osobe.

 | Autor: WebWEB

Obilježavanjem Svjetskog dana Down sindroma i oblačenjem šarenih čarapa iskazuješ poštovanje prava ljudi s ovom bolesti, te im se na taj način poboljšava kvaliteta života. U prosjeku jedno od 650 djece rađa se s Down sindromom, a ta djeca nikada neće doživjeti isti psihofizički razvoj kao ti ili tvoji prijatelji.

 | Autor: WebWEB

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape, jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom da se integriraju u društvo.

Zato obuci šarene čarape i budi cool!