LAKTAŠI, 26. marta – Jeste li probali masažu pindama? Ako se pitate, šta je to uopšte, odgovor će nam dati Goran Klemen, aromaterapeut koji svoju praksu provodi na prostoru cijele bivše Jugoslavije, a s nama se ovaj mjesec druži u periodu 30.03. – 02.04. 2019., u motelu “Bomi”u Trnu.

” Radi se o posebnoj tehnici masaže pomoću aromatičnih pindi ispunjenih biljem, cvijećem i voćem. Masaža je inspirisana drevnim ritualima sjevernoistočne Azije”, kaže Goran za “Glas Laktaša”. 

Zvuči dobro?

Orijentalna učenja, otkuda i potiče većina masaža, polaze od teorije da lična energija protiče čitavim tijelom. U skladu s time, masažom se može pojačati protok energije tijelom i revitalizirati organizam.

Masaža biljnim pindama svojevrsna je kombinacija istočnjačke tehnike te kristaloterapije, fitoterapije i aromaterapije. Izvodi se ručno, ali za razliku od sličnih tretmana, sama masaža se radi biljnim pindama.

Masaža pindama

Pitate se šta su pinde? Male “vrećice” ili “bobice” napunjene kombinacijom ljekovitog bilja, cvijeća i voća. Pinde se griju u aromatizovanom ulju, te se dinamičnim pokretima nanose na tijelo. Iako su prilično ugrijane, biljne pinde nisu neugodno tople za kožu, jer se nanose kratkim pokretima.

Osnovni cilj ovakve masaže je potaknuti oporavak kože. Naime, zbog visoke temperature, koža misli da je oštećena, pa kreće u proces regeneracije. Masaža pindama djeluje drenažno, opušta i poboljšava cirkulaciju.

No, tretman nije gotov jednom kad se pinde ohlade. Tada nastupa drugi dio masaže – terapeut dodatno masira tijelo kako bi se u potpunosti uklonile mrtve stanice, a u nekim varijantama nakon masaže pindama slijedi piling. Ova fantastična masaža ima čarobni učinak na kožu, uklanja napetost i blagotvorno djeluje na organizam.

Da biste osjetili sve čari ove masaže, ali i drugih, rezervišite svoj termin u motelu “Bomi” u Trnu, na broj telefona  00385917270494 (viber i watsup), ili na mejl adresu svjesnostspoznaja@gmail.com.

 

Tekst: Ordinacija.vecernji.hr