LAKTAŠI, 21. januara – Jutros, u ranojutarnjim satima dogodilo se potpuno pomračenje Mjeseca, koje nastaje kad Mjesec uđe cijeli u Zemljinu sjenu, pri čemu poprima crveno-smeđu boju.

moon-961850_1280

Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu i tad je obasjan crvenom svjetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu. Potpunom pomrčinom Mjeseca naziva se pojava kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu; kada samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu, to je djelomična pomrčina, a ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu, to se naziva pomrčina u polusjeni.

Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu već poprima crveno-smeđu nijansu. Ta pojava nastaje zbog loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi, koja se u tom slučaju ponaša poput prizme. Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (zbog čega je nebo danju plavo), a crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.

Početak ulaska Mjeseca u polusjenu iz Hrvatske i BiH je vidljiv u 3,36 sati; početak djelomične pomrčine u 4,33 sati, početak potpune pomrčine u 5,41 sati, maksimum pomrčine je vidljiv u 6,12 sati, kraj potpune pomrčine je u 6,43 sati i zalazak Mjeseca je u 7,41 sati, navodi se u saopštenju.

Ova pomrčina mjeseca jedina je potpuna u 2019. i bila je vidljiva s čitave zapadne hemisfere, Evrope i zapadnih dijelova Afrike, kao i iz sjeverne Rusije, objavila je američka svemirska agencija NASA, što znači da bi je, uz povoljne vremenske prilike, moglo posmatrati nekih 2,8 milijarda ljudi u svijetu.

Najbolje se vidjela iz Sjeverne Amerike, navodi NASA i dodaje da se kao dodatni bonus pomrčina dogodila tokom “supermjeseca” kada je Mjesec najbliže Zemlji i stoga se čini većim i svjetlijim.

 

N1