LAKTAŠI, 12. avgusta – Momo je nova uznemirujuća igrica koja se širi putem popularne aplikacije za razmjenu poruka WhatsApp. Argentinska policija sumnja da je ova igrica povezana sa samoubistvom dvanaestogodišnje djevojčice i izdali su upozorenje svim roditeljima da paze na svoju djecu.

momo-1

Djevojčica iz Argentine je prije samoubistva snimala svoje aktivnosti, a nakon što je izvršila samoubistvo, policija je pronašla poruke. Sada policija traga za osamnaestogodišnjakom, za kojeg se sumnja da je djevojčicu upoznao putem interneta.

Momo je lutka velikih očiju i duge, crne kose, rad japanskog umjetnika Midorija Hajašija (Midorija Hayashija), koja nema veze s ovom igricom.

Jeziva igrica počela se širiti svijetom tako što su korisnici aplikacije WhatsApp počeli komunicirati s nepoznatim brojevima. Vrlo brzo počele su im pristizati nasilne slike i poruke te prijetnje.

Slična igrica pojavila se 2017. godine u Rusiji. Zbog “plavog kita” sebi je život oduzelo više od 130 mladih u dobi od 10 do 16 godina.

 Avaz